Natan, The Exhibition: Mode doet nog altijd dromen
64873
post-template-default,single,single-post,postid-64873,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Natan, The Exhibition: Mode doet nog altijd dromen

Natan, The Exhibition: Mode doet nog altijd dromen

Het Belgisch modehuis Natan viert het 40-jarig bestaan met een tentoonstelling in Brussel en de presentatie van een boek. De expo vindt plaats in samenwerking met het Modemuseum Brussel in de Espace Vanderborght. Daar worden op het gelijkvloers en de eerste verdieping 50 couturejurken getoond, die stuk voor stuk symbool staan voor een moment in de geschiedenis van Natan. Ze worden gepresenteerd op tientallen bustes waardoor ze bijna een uitbreiding lijken van de coutureshow die juli jl. plaatsvond in Parijs.

Elegantie uit vroegere tijden

Ready-To-Wearcollectie

De naam Natan verwijst naar de couturier Paul Natan, die het huis stichtte in 1930. In de jaren ’80 van vorige eeuw nam Edouard Vermeulen de naam over. Van huis uit was Vermeulen eigenlijk opgeleid als interior-designer van meubels. Maar al vlug bleek dat hij ook andere items, waaronder couture, in de vingers had.  Intussen beschikt Natan over 10 winkels en boetieks in ons België, Nederland en Frankrijk. “ Een collectie maken betekent 3 maanden ontwerpen, maken en 7 weken presenteren,” zo blijkt. Dat levert 2 ‘ready-to-wear’ – en 2 couturecollecties op per jaar. “ Ofschoon dat de Belgische en Nederlandse royals ons mooiste visitekaartje zijn, willen we ook de andere vrouwen niet vergeten,” heet het. “ Denk aan dames die ’s avonds op restaurant gaan, naar het theater of een galavoorstelling. Natan staat voor kwaliteit en mooie stoffen die je kunt blijven doordragen. Een trend die zich alsmaar meer doorzet.” Haute Couture mag je dan wel laten dromen van alle vrouwelijkheid, door de ‘ready-to-wear’-collectie wordt het geheel toch een beetje meer toegankelijk, al blijft het prijskaartje navenant.

Verfijning

Haute Couture collectie

En dat zie je dan ook op de tentoonstelling. Stuk voor stuk mooie kledij, waarbij sommige zeer speciaal want helemaal geborduurd. Voor de accessoires en ‘objets d’art’ tekent Christophe Coppens. Ook het kleurthema valt op. Alle schakeringen zijn erbij. Daarbij zorgen de video’s voor geanimeerde ondersteuning en zorgt het geheel voor een 360 graden zintuiglijke ervaring. Tijdens de expo zullen er ook signeersessies plaatsvinden van het boek ‘Edouard’, genoemd naar de voornaam van de artistieke directeur. Een uitzonderlijke editie waarin zowel herinneringen als toekomstperspectieven samenkomen. Auteur Veerle Windels heeft het beeld van de stilistische intelligentie en de roep om verfijning bij Natan knap in woord gevat. Met wat geluk ontmoet je tijdens de tentoonstelling de medewerkers van Natan, die de processen en de filosofie achter het huis delen. “ Mode doet nog altijd dromen,” zegt ‘Mijnheer Natan’, zoals ze Edouard allemaal noemen.  “ Dromen zijn nodig in onze maatschappij, nu meer dan ooit.”

Praktisch

De tentoonstelling ‘Natan, The Exhibition’ loopt tot 26 november, dagelijks, van maandag tot zondag, tussen 10u en 18 u in Espace Vanderborght, Schildknaapstraat 50 te 1000 Brussel. Entree 6 euro. Het boek ‘Edouard’ wordt uitgegeven bij Borgerhoff en Lamberigts, 120 euro.

Tekst: Jempi Welkenhuyzen – foto’s: Anne Marie Jacob en Natan
Foto boven Karine Valy (La Botega), Edouard Vermeulen en Gloria Barudy Vasquez