Nationaal Museum van de Speelkaart: Priemgetallen als bouwstenen
20186
post-template-default,single,single-post,postid-20186,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Nationaal Museum van de Speelkaart: Priemgetallen als bouwstenen

Nationaal Museum van de Speelkaart: Priemgetallen als bouwstenen

Op zaterdag 13 oktober 2018 werd te Turnhout, het wereldcentrum van speelkaarten, het kaartspel Primes aan het publiek voorgesteld. De sociale media deed haar werk en ondanks het uitzonderlijke warme weer waren vele geïnteresseerden op post. Er bleken zelfs te weinig stoelen klaar te staan. Maar Filip Cremers, directeur van het Nationaal Museum van de speelkaart haalde met plezier extra stoelen uit de kast.

De grote opkomst was ook geen probleem voor de jonge huisgoochelaar. Hij staat wel vaker voor een groot publiek en met een onverklaarbare goocheltruc doopte hij het nieuwe kaartspel.

Wiskunde is allesbehalve saai

Professor dr. Jean Paul Van Bendegem

Professor dr. Jean Paul Van Bendegem

De bekende prof dr. Jean Paul Van Bendegem werd van in het prille begin betrokken bij de ontwikkeling van het kaartspel Primes. Als peter van het nieuwe kaartspel is hij dan ook bijzonder goed geplaatst om het belang van het spel te duiden.

Waarom het spelen met kaarten de mens zo fascineert ligt volgens hem in het feit dat het spelen met kaarten zeer dicht bij ons dagelijks leven staat. Het is immers  niet altijd voorspelbaar, strategieën kunnen je helpen, meerdere plannen zijn mogelijk en af en toe sluit je zelfs coalities.

Ook de veelgehoorde uitspraak: “wiskunde is niets voor mij” steunt volgens de filosoof-wiskundige op een misvatting. Zonder het goed te beseffen gebruikt men bij het spelen met de kaarten onbewust  een jonge tak van de wiskunde, namelijk de speltheorie.

En dit geldt evenzeer voor het nieuwe kaartspel Primes, dat gebruikt maakt van priemgetallen tussen 10 en 60.

Van abstract naar concreet

Jan Pelssers en de professor.

Jan Pelssers en de professor.

Lange tijd dachten wiskundigen dat priemgetallen nooit enig nut zouden hebben. Daar waren ze zelfs een beetje trots op: wiskunde die zo mooi was dat niemand er iets aan had. Maar met de komst van de computer veranderde dat en bleken priemgetallen, enkel deelbaar door 1 en zichzelf, ineens ontzettend handig. Ze zijn namelijk zeer geschikt om gegevens mee te beveiligen. internetbankieren, coderen van e-mails, beveiliging van websites, …

Jan Pelssers, een voormalige schooldirecteur uit Maasmechelen, koos in plaats van beveiliging voor plezier. Als eerbetoon aan zijn overleden vader ontwierp hij een kaartspel.

Het resultaat is een fascinerend kaartspel dat gespeeld wordt met alle priemgetallen tussen 10 en 60, in vier kleuren en met 2 jokers. Het doel van het kaartspel is om met sterke combinaties je medespelers af te troeven.

Cartamundi, expert in het maken en verkopen van speelkaarten, werd bereid gevonden om Primes in een oplage van 500 exemplaren te drukken. Het spel is online te koop en in het Museum van de Speelkaart (kaartspel: 4,95 euro, Primescoins 20 euro)

De huisgoochelaar aan het werk.

De huisgoochelaar aan het werk.

Praktische info:

Nationaal Museum van de Speelkaart www.speelkaartmuseum.turnhout.be

In het zelfbediening café  ‘Vijven en Zessen’ kunnen bezoekers verpozen met een kopje koffie of frisdrank. Prijs: 1 euro.

Perscontact: Ingrid Rombaut  ingrid.rombaut@turnhout.be

Tekst en foto’s: Tom Vermeiren