BFTP - Belgian Federation for Tourist Press | Nationale Loterij en Nationaal Museum van de Speelkaart werken samen rond kunstcollectie
21787
single,single-post,postid-21787,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Belgian Federation of Tourist Press

voorstelling ets van Ensor_800x533

Nationale Loterij en Nationaal Museum van de Speelkaart werken samen rond kunstcollectie

Detail ets Ensor

Detail ets Ensor

Volgend jaar bestaat het Nationaal Museum van de Speelkaart een halve eeuw. Filip Cremer, directeur van het museum, wil deze viering aangrijpen om nog meer bezoekers naar Turnhout te lokken. Een samenwerking met de Nationale Loterij vormt één van de speerpunten.

25 jaar verzamelen

In 1992 gaf de Nationale Loterij Annemie Buffels de opdracht om een collectie samen te stellen met als thema de geschiedenis van de Loterij. Een kwarteeuw later bezit de Nationale Loterij meer dan 100 000 objecten die verband houden met kans- en loterijspelen. Eén van de topstukken uit deze collectie is “kaartspelers in een herberg”, een 17-eeuws schilderij van David Teniers de Jonge. Met dit topwerk is een link met het Nationaal Museum van de Speelkaart makkelijk te leggen.

Een langdurig verbond

Voorstelling collectie Nationale Loterij

Voorstelling collectie Nationale Loterij

Volgend jaar verhuizen bijna 500 objecten van Brussel naar Turnhout. De rijke collectie bestaat onder andere uit een kaarttafel, boeken en speelautomaten. Museumdirecteur Filip Cremer wil ook graag uitpakken met enkele topschilderijen, maar daarvoor is het budget van het museum eigenlijk te klein. De Nationale Loterij heeft echter in haar internationaal gewaardeerde collectie toppers als Teniers, Wouters en Ensor zitten. Ze is tevens bereid om er enkele in bruikleen te geven aan het museum. Volgend jaar kan je dus voor het eerst een Ensor in Turnhout komen bewonderen. Als voorproefje werd de ets gisteren reeds met de nodige egards aan de pers voorgesteld.

Wat brengt de toekomst?

Naast de permanente collectie programmeert het museum op regelmatige basis ook extra tentoonstellingen. In maart opent een expo met als thema Turnhouts drukwerk. Ook verleent het museum haar steun aan het wereldkampioenschap wiezen dat in de hoofdstad van de Kempen wordt georganiseerd.
Van 25 oktober 2019 tot 30 april 2020 plant het museum in het kader van haar vijftig jarig bestaan een grote tentoonstelling.

Info: www.speelkaartmuseum.turnhout.be

Perscontact: Ingrid Rombaut  ingrid.rombaut@turnhout.be

Tekst en foto’s: Tom Vermeiren