Nieuw wandelnetwerk De Blankaart in de Westhoek geopend
55090
post-template-default,single,single-post,postid-55090,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Nieuw wandelnetwerk De Blankaart in de Westhoek geopend

Nieuw wandelnetwerk De Blankaart in de Westhoek geopend

Eerste realisatie binnen het Leaderproject ‘Westhoek Wandelproof’

Dinsdag 5 juli was een stralende dag om in het Provinciaal Bezoekerscentrum De Blankaart in Woumen/Diksmuide het nieuwe wandelnetwerk De Blankaart officieel in te wandelen. Het 105 km lange en van 78 knooppunten voorziene netwerk loopt van het provinciedomein De IJzerboomgaard over heel wat trage wegen door het natuurgebied De Blankaart, langs gezellige polderdorpen en natuurlijke waterlopen, helemaal tot in Boezinge. Het netwerk is ontwikkeld in het kader van het nieuwe Leaderproject ‘Westhoek Wandelproof’.

Gedeputeerde en Westtoer-voorzitter Sabien Lahaye-Battheu benadrukte net zoals Diksmuide-burgemeester Lies Laridon dat het natuurgebied De Blankaart sinds jaar en dag een populaire wandelbestemming is in Diksmuide. Het nieuwe wandelnetwerk is goed voor 105 kilometer wandelplezier en is verbonden met de wandelnetwerken IJzervallei en Hoppeland. Ook is er een verbinding met de Blankaartwandelroute en de Drie Grachtenwandelroute, twee bewegwijzerde suggestielussen van respectievelijk 10 en 6,5 km. Op de wandelkaart zijn ook twee toegankelijke lussen uitgestippeld die gescreend werden door Inter Vlaanderen.

De Blankaart

Burgemeester Laridon benadrukte dat toerisme en recreatie hand in hand gaan. Stilte, water, weidse landschappen, vogels … en regelmatig een lekkere stopplaats. Vijf ingrediënten die bijdragen tot de kwaliteitsverbetering van het plattelandstoerisme. Het wandelnetwerk De Blankaart biedt ze alle vijf. Belangrijk is de herwaardering van “trage wegen”. Er werd dan ook gedacht aan picknickplaatsen met mogelijkheid om contact te leggen met andere wandelaars en eens te vragen: “Hoe is ‘t?” Vanuit Diksmuide stapt de wandelaar via autoluwe en onverharde paden door een vlak polderlandschap naar dorpen als Sint-Jacobskapelle en Nieuwkapelle. Bij de oversteek van de IJzer langs Knokkebrug loopt de wandeling door de IJzerbroeken, het overstromingsgebied van de IJzer. Impressionant is het enorme waterspaarbekken dat werd aangelegd in het laagste deel van Merkembroek en Woumenbroek en in het natuurgebied De Blankaart. Bezoekers vinden er uitkijktorens om naar de vele vogels te turen. “Water” vormt dus duidelijk een belangrijk thema. Ieder dorp in Diksmuide grenst aan waterrijk gebied. Subsidies werden aangevraagd voor het organiseren van een aantal veerdiensten. Ook het oorlogsverleden van de Westhoek is tastbaar aanwezig. Het jaagpad langs het Kanaal Ieper-IJzer brengt wandelaars langs gehuchten zoals Drie Grachten en Steenstrate, plekken waar de Eerste Wereldoorlog in een versteende herinnering staat gebeiteld.

Het wandelnetwerk De Blankaart is een initiatief van Westtoer in samenwerking met de Provincie West-Vlaanderen, de Vlaamse Landmaatschappij, Natuurpunt vzw, het Regionaal Landschap Westhoek, Natuur en Bos van de Vlaamse Overheid, De Vlaamse Waterweg nv, Trage Wegen IJzergemeenten, De Watergroep, de gemeenten Houthulst, Lo-Reninge en Langemark-Poelkapelle en de steden Diksmuide en Ieper.

Leaderproject Westhoek Wandelproof

Het wandelnetwerk is een eerste realisatie binnen het Europese Leaderproject ‘Westhoek Wandelproof’, een samenwerking tussen Westtoer en het Regionaal Landschap Westhoek als co-promotor met acht Westhoekgemeenten: Heuvelland, Ieper, Poperinge, Houthulst, Mesen, Zonnebeke, Diksmuide en Wervik.

De Blankaart

In dit project willen alle partners werken aan het wandelproof maken van de Westhoek. Het project bestaat uit twee grote pijlers. Enerzijds wordt geïnvesteerd in de beeldkwaliteit van het landschap in de Westhoek. Zo willen de projectpartners een grotere samenhang en herkenbaarheid langsheen de netwerken creëren en een aantal plekken met mindere landschapskwaliteit aanpakken. Anderzijds zet het project in op de realisatie van een duurzame wandelbeleving in de Westhoek. Nieuwe wandelmogelijkheden moeten zorgen voor een betere spreiding van de wandelaars en een aantal drukkere gebieden ontlasten. Naast De Blankaart wordt ook een nieuw netwerk in Zonnebeke ontwikkeld. De bestaande netwerken Heuvelland, Hoppeland en Ieperboog worden uitgebreid, verbeterd én met elkaar verbonden. De missing links in de gebieden worden aangepakt om zo op een duurzame manier trage verbindingen te realiseren. Het project kost € 366.125 en krijgt 50% steun van het Europese Leaderprogramma.

Praktisch

Kaarten van het wandelnetwerk De Blankaart zijn voor 8 euro verkrijgbaar bij Westtoer, De Blankaart, Toerisme Diksmuide, Tourisme Houthulst, Toerisme Lo-Reninge, Toerisme Langemark-Poelkapelle, Toerisme Ieper en het Provinciaal Informatiecentrum Tolhuis in Brugge.

Perscontact: Mieke Dumont  mieke.dumont@westtoer.be

Verslag en foto’s: Dirk Dupon

Foto header: Onthulling van het infobord over het Wandelnetwerk De Blankaart, in aanwezigheid van o.a. de gedeputeerden Jurgen Vanlerberghe en Sabien Lahaye-Battheu, en burgemeester van Diksmuide Lies Laridon