Nieuwe parel in Haspengouw: gastronomisch toerisme in het Kasteelhotel Ordingen
46807
post-template-default,single,single-post,postid-46807,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Nieuwe parel in Haspengouw: gastronomisch toerisme in het Kasteelhotel Ordingen

Nieuwe parel in Haspengouw: gastronomisch toerisme in het Kasteelhotel Ordingen

In maart 2020 opende het gerestaureerde kasteel van Ordingen (deelgemeente van Sint-Truiden, de hoofdstad van Haspengouw) als nieuw hotel en restaurant. Omwille van de corona-pandemie kon men amper één week open blijven. Intussen draait men er weer op volle toeren. Wij reden via de statige kaarsrechte dreef (aangelegd in 1819) het rustig gelegen Domein van Ordingen op. Vanaf de gratis parking heeft men een prachtig zicht op het geheel. Het park is voor iedereen vrij toegankelijk, en in de zomer is er een grote openlucht-bar opgesteld. Van 6 tot 12 september 2021 is “Dinner in the Sky” hier te gast, een uniek Belgisch concept dat rondreist over de hele wereld. Het is een unieke, spectaculaire en culinaire beleving op (letterlijk) hoog niveau.

Wij nemen jullie mee op verkenning naar deze unieke kasteelsite van de voormalige commanderij van Ordingen en verkennen de omgeving.

Historiek

Ordingen werd als heerlijkheid voor het eerst vermeld in 1192, met een belangrijke versterking (burcht), die aanvankelijk Luiks eigengoed was, nadien leen van het Maaseiker kapittel en in het begin van de 17de eeuw verkocht aan de Duitse Orde die hier een commanderij oprichtte. In 1633 werd het 16de eeuwse kasteel omgebouwd tot waterburcht.  Het huidige kasteel in Vlaamse neo-renaissancestijl werd  in 1879 gebouwd (en voltooid in 1903), in opdracht van baron Leon de Pitteurs-Hiégaerts. Het prestigieus kasteel werd gebouwd op de grondvesten van het afzonderlijke omgrachte commandeursverblijf.

In 1940 werd de noordelijke vleugel verwoest door een bombardement. Het park werd in de jaren 1860 verkaveld en gerooid, en er kwam een woonwijk op die plaats. Er is nog een goed onderhouden Engels landschapspark overgebleven. De oude delen van het kasteel zijn sinds 1968 beschermd. De huidige eigenaar de heer Richard Sleurs kocht het Domein aan in 1997 en begon 21 jaar geleden met de grondige restauratie en de verbouwing met horecafunctie. Zijn levensdroom is intussen werkelijkheid geworden.

Eigenaar Richard Sleurs op de trappen van zijn levenswerk

Hotel

Het hotel is een zeer luxueus paleis waar de Vlaamse renaissance tot leven komt. De inrichting werd uitgevoerd door de bekende ontwerper Pieter Porters, een Limburger die in Antwerpen furore heeft gemaakt en nog steeds één van de bekendste interieur-ontwerpers van ons land is. Goud geschilderde ornamenten, stijlvolle decoratie, opmerkelijke fresco’s en antiek zijn bepalend voor het zeer geslaagde interieur.

Er zijn 34 kamers (opmerking: er zijn geen twin-kamers), waarvan 22 in het kasteel en 12 in een aangebouwde nieuwe moderne vleugel, waar ook de kleinschalige wellness op het gelijkvloers is gelegen. Er is een sauna, stoombad, infra-rood-sauna en fitness. Voor de MICE zullen in de toekomst 3 zalen functioneel zijn.

Het interieur straalt pracht en praal uit.

Het restaurant Aurum

Het Kasteelhotel Ordingen is als hotel reeds opgenomen in de rode Michelingids België (editie 2021), alsook het restaurant Aurum. Dit is het droomrestaurant van chef Gary Kirchens, voormalige chef van de Villa Lorraine in Ukkel (= het iconische restaurant aan het Ter Kamerenbos dat in 1972 als eerste restaurant buiten Frankrijk drie sterren bij Michelin scoorde. In juli 2021 opent Yves Matagne er zijn nieuw restaurant en lounge. Voordien was hij chef van de Brusselse Seagrill, het 2* visrestaurant van de Radisson Blu in het centrum). Het restaurant Aurum werd als nieuw restaurant meteen  opgenomen in de rode Michelin-gids en in de Gault&Millau met een terechte hoge score van 15,5/20 (en drie koksmutsen). Gary Kirchens is lid van de Young Masters (Meesterkoks van België) en bracht zijn volledige (meestal Franstalige) equipe mee uit de Brusselse Villa Lorraine.

Wij genoten van een gastronomisch 3-gangen-menu voor 65 euro (4-gangen voor €85 en 5 voor €105) met uitgebalanceerde en verfijnde texturen en gerechten. Een knappe presentatie, een perfecte bediening en een zeer goede wijnkelder vervolledigen dit culinair hoogstandje. De wijnarrangementen starten vanaf 35 euro. Het restaurant is gesloten op maandag, dinsdag en zondagavond, alsook enkele vakantieperiodes. ’s Zomers kan men bij mooi weer buiten op het terras tafelen. In de zijvleugel van het kasteel is er ook nog de Bistro Ordange, waar tevens het ontbijt (dat omwille van de corona eerder standaard kan genoemd worden) wordt geserveerd.

Gastronomisch tafelen in het restaurant Aurum.

De Fruitstreek

Ordingen is een typische landelijke landbouwgemeente (op de overgang van het leemachtige Droog-Haspengouw naar Vochtig-Haspengouw= de Fruitstreek) die volledig gericht was en is op Sint-Truiden. Het historisch landgoed ligt in de Fruitstreek of bloesemregio, die intussen ook wel het Toscane van ons land wordt genoemd. April en mei zijn de topmaanden voor een bezoek aan de bloesems. De Fruitstreek is zoals bekend de belangrijkste van ons land. Bezoek bijvoorbeeld in het nabijgelegen Borgloon de gerestaureerde Stroopfabriek of (gedurende 90 minuten) de Fruitveiling.

In het interessante boek “Het Haspengouws kastelenlandschap”(2014)  heeft dr. Pierre Diriken niet minder dan 107 geïnventariseerd en besproken. Haspengouw is dan ook de “Loirestreek” van ons land wat kastelen betreft.

Ook verschillende wijndomeinen zijn boeiend om te bezoeken, waaronder Wijndomein Hoenshof (www.puurwijn.be) van prof.dr.Ghislain Houben. Hij plantte in 2002 in het gehucht Hoenshoven (Borgloon) zijn eerste wijnranken. Intussen bewerkt hij samen met zijn zoon Jeroen (www.jerom winery.be) 6,5 ha aan wijngaarden, met maar liefst 30 verschillende druivenrassen. Ghislain is zeer deskundig en inventief inzake het vinificatieproces. De wijngaarden liggen op de wat hoger gelegen flanken van het glooiende Haspengouwse landschap, waar vroeger boomgaarden stonden. In de buurt is het leuk vertoeven in het gehucht Helshoven (bekend van de kapel uit 1659).

Eén van de wijngaarden van het Wijndomein Hoenshof.

Toeristische troeven in de omgeving

Het vlakbij gelegen en gezellige Sint-Truiden is dé fruithoofdstad van ons land. De Grote Markt is ruim 2 ha groot, en zou na Sint-Niklaas de grootste van ons land zijn, hoewel Tienen en Ieper dit ook pretenderen. Het Stadhuis dateert uit 1754-5 (oorspronkelijk gebouwd in 1366 rond de middeleeuwse hal en haltoren, waarin zich nu de beiaard bevindt met 50 klokken = in 1999 als belfort opgenomen in de Unesco-werelderfgoed-lijst). Sint-Truiden heeft een rijk religieus erfgoed: zoals de Onze-Lieve-Vrouwekerk, de benedictijnenabdij (nu kleinseminarie met de Academiezaal, en barokportaal), de Minderbroederklooster (met museum  DE MINDERE), en vooral de gerestaureerde Begijnhofkerk (vanaf de 13de eeuw) met prachtige fresco’s. Tegenover deze kerk ligt de Festraetsstudie met het astronomisch uurwerk. Het Begijnhof is ingeschreven op de lijst van het Unesco Werelderfgoed.

Interieur van de Begijnhofkerk in Sint-Truiden met schitterende fresco’s.

In Borgloon moet je uiteraard een bezoek brengen aan het door de Britse krant The Guardian mooiste plekje van België, het zogenaamde “Reading between the Lines” van het architectenduo Gijs Van Vaerenbergh. Dit doorkijkkerkje is 10 meter hoog en bestaat uit 100 op elkaar gestapelde lagen staalplaat in de vorm van een Loons kerkje. De constructie weegt maar liefst 30 ton. De speciale constructiewijze zorgt ervoor dat het landschap altijd zichtbaar blijft doorheen de kerk, zowel van op afstand als van dichtbij. De kerk is hierdoor wel aanwezig, maar ook afwezig in het landschap. Locatie: wandelweg tussen de Sint-Truidersteenweg en de Romeinse Kassei in Borgloon. Enkel te voet of met de fiets te bereiken!

Doorkijkkerkje nabij Borgloon … het mooiste plekje van België?

Ordingen ligt ook vlakbij de Limburgse provinciehoofdstad Hasselt en de oudste stad van ons land Tongeren. In Tongeren bezoeken we voor de zoveelste keer de zondagse antiek-en brocantemarkt (ook wel vlooienmarkt genoemd, de grootste van de Benelux!), en uiteraard het Gallo-Romeins Museum (waar men de unieke tentoonstelling “Oog in oog met de Romeinen” nog tot 1 augustus 2021 kan bezoeken). De Grote Markt met het standbeeld van Ambiorix en de OLV Basiliek met Teseum zijn ook een must. Maar ons favoriet plekje blijft de Infirmerie en de Lakenmakerstoren aan de Jeker, dat deel uitmaakt van het Begijnhof (= Unesco Werelderfgoed).

De unieke tentoonstelling “Oog in oog met de Romeinen” in het Gallo-Romeins Museum in Tongeren. De meeste stukken zijn uitgeleend van het British Museum in Londen.

Kortom: wij hebben genoten van een onbezorgd en rustig verblijf in een weelderig historisch kader, en dit in de streek waar ik opgroeide en nog steeds graag naar terugkeer. Kasteel Ordingen staat garant voor een droomervaring … een sprookje dat werkelijkheid wordt (uiteraard betaal je hiervoor een hogere maar aanvaardbare prijs).

Adres = Kasteel van Ordingen, Ordingen-Dorp 50, 3800 Sint-Truiden. Tel.011 58 68 11

www.kasteelvanordingen.be    www.visithaspengouw.be

Contactpersoon: dhr. Richard Sleurs = info@kasteelvanordingen.be
Artikel en foto’s: Patrick De Groote