BFTP - Belgian Federation for Tourist Press | Night of the Proms Zomereditie voor het eerst in België
21799
single,single-post,postid-21799,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Belgian Federation of Tourist Press

promssummer_0

Night of the Proms Zomereditie voor het eerst in België

Op donderdag 1 augustus 2019 zal de Onze -Lieve-Vrouw-ter-Duinenkerk in Kokstijde het decor vormen voor de mainstage van de Night of the Proms Zomereditie.  Het is voor het eerst in de bestaansgeschiedenis van de Proms dat er in ons land een openluchtconcert wordt gegeven. Niet zo voor de organisatie die al in Saarbrücken (1999), Benidorm (2006) en Kiel (2013) ervaring heeft met outdoor concerten.

“ We hebben ervaring met grote muziekmanifestaties,” aldus burgemeester Marc Vanden Bussche, “ denk aan de Internationale Taptoe of Radio Donna, maar dit is toch van een ander allure. De Proms sluit perfect aan bij het imago van onze gemeente en zal zeker een meerwaarde betekenen in ons cultureel-toeristisch aanbod. We zullen er zeker naast onze eigen inwoners en tweede residenten extra bezoekers aantrekken voor een verblijf aan onze badplaats. En dit zal zijn nodige weerklank vinden bij de horeca en de handelszaken.”

Dat beaamt ook Dorine Geersens, schepen van toerisme: “ We bieden bij dergelijke evenementen steeds speciale arrangementen aan in samenwerking met de horeca, er zijn speciale kortingen e.d. We merken dat er op dergelijke dagen zo’n 50 procent extra toeristen  en tweede verblijvers afzakken. Die spenderen makkelijk tussen de 50 tot 60 euro, hetgeen een opsteker is voor de lokale middenstand. Overigens is de leegstand van de winkels in Koksijde-Oostduinkerke van 14 procent naar 12,5 procent gedaald.”

Mega-event

Organisatie en schepencollege Proms Koksijde

Organisatie en schepencollege Proms Koksijde

“ Naast de 400 activiteiten die we doorheen het jaar organiseren, wilden we een gloednieuw mega-event op de kaart zetten met een grote toeristische aantrekkingskracht, een hoge belevingswaarde, hoogstaand, maar tegelijk toegankelijk voor een breed publiek, “ legt event-manager Peter Bruneel uit. Hij legde duidelijk de lat meteen vrij hoog. Wat Bruneel niet wist bij zijn contact met de organisatie van The Night of the Proms was dat producent Jan Vereecke de badplaats perfect kende en zelf al enige tijd speelde met de idee om er een concert te organiseren. En dit omdat zijn echtgenote afkomstig is van de badstad. Of hoe een dubbeltje rollen kan.

“Antwerpen was goed voor 30.000 bezoekers.  Hier gaan we uit van een publiek tussen de 7000 en de 10.000 toeschouwers. Er komt een U-vormige tribune, het binnenplein krijgt staanplaatsen en de kerkgevel vormt het decor voor de stage.  Een regenlocatie is er momenteel niet, maar er kan worden uitgeweken naar de legerbasis indien het echt nodig zou blijken. Zoals gebruikelijk wordt ook deze editie een muzikale mix tussen klassiek en pop met de bindende factor van het Antwerp Philharmonic Orchestra. We werken aan een zomers programma met Franse, Engelse en enkele Nederlandstalige songs omdat we het zeer familiaal willen houden. Artiestennamen houden we nog in beraad.”

John Miles

John Miles en Alexandra Ariecche

John Miles en Alexandra Ariecche

Eén naam wordt uiteraard al prijs gegeven. Dat is deze van John Miles, ‘Mister Night of the Proms’ himself. Hij heeft intussen al zo’n 870 keer het festivallied ‘Music’ gezongen. En toch worden hij, noch het publiek dit beu. “ Dat komt omdat het wordt gebracht met een groot orkest, waardoor het fris blijft klinken, “ vertelt Miles. Dat vindt ook dirigente Alexandra Arrieche, de Braziliaanse dirigente van de Antwerp Philharmonic: “ Het is het type song dat zo goed doordacht is, waardoor het een echte hymne is geworden voor het orkest. Daarbij brengt John het telkens anders en ook het publiek wisselt steeds en reageert enthousiast; dat straalt af op ons.”

1000e concert

De Proms bestaan intussen 34 jaar en men stevent af op tien miljoen toeschouwers. Geen sinecure als men weet dat de live industrie de jongste jaren helemaal veranderd is. Artiesten die vroeger exclusief voor de Proms konden worden gestrikt, staan nu zelf vaker op concerten. Toch blijft de formule nog steeds aanslaan.

De organisatie van The Night of the Proms toert momenteel nog tot 22 december door Duitsland. Daar sluit men af met het 999e optreden. Toeval of niet dus, maar Koksijde krijgt het magische cijfer van 1000 op de teller! Voeg daarbij de ‘Sun and Sea’-feel en het geheel krijgt iets magisch. Het stadsbestuur van Koksijde-Oostduinkerke gelooft er alleszins in en investeert 400.000 euro in het evenement.

Praktisch

Night of the Proms zomereditie, 1 augustus 2019 , 20 uur, kerkplein O.L.Vrouw-ten-Duinen Koksijde-Bad.

Info programma, tickets e.d.: www.visitkoksijde.be/notp en www.notp.com/belgie

De kaartverkoop start in de loop van januari 2019

Perscontact: Isabelle Deshayes isabelle.deshayes@koksijde.be

Tekst: Jempi Welkenhuyzen