BFTP - Belgian Federation for Tourist Press | Ondergronds: een kleine geschiedenis van de verborgen werelden onder onze voeten
35409
single,single-post,postid-35409,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Belgian Federation of Tourist Press

ondergronds

Ondergronds: een kleine geschiedenis van de verborgen werelden onder onze voeten

Reeds in de oudheid was er fascinatie voor de onderwereld: Odysseus, Herakles, Orpheus waagden zich in de onherbergzame doolhoven van de god Hades. Jules Verne beschreef een ‘Voyage au centre de la terre’ en ook ‘Les Misérables’ van Victor Hugo speelt zich ondergronds af.

Auteur Will Hunt maakt kennis met een groep urbexers, avonturiers die verlaten gebouwen, openbaar niet toegankelijke of ondergrondse locaties opzoeken. Hij is vooral geïnteresseerd in deze laatste: riolen, oude verkeerstunnels, ongebruikte metrolijnen, mijnschachten.

Hij verkent de ondergrond in New York met urbexers, in Parijs met cataphiles. Meeslepend is zijn verslag over een meerdaagse tocht met overnachtingen van de Porte d’Orléans naar de Place de Clichy, zowat een volledige doorsteek van Parijs. Het grootste gevaar tijdens deze tochten is de regen: een kleine stortbui kan ondergronds een vloedgolf veroorzaken. Akelig is het passeren van een ossuarium onder het ‘Cimetière de Montparnasse’.

In Potosi (Bolivië) zijn de mijnwerkers vrome katholieken, maar eens in de zilvermijn zijn ze volgelingen van El Tio, die ze gunstig stemmen met allerlei offergaven. De Aboriginals hebben als rode okerdelvers angst voor de ‘Mondongs’. In Cappadocië zijn er grote netwerken van tunnels tussen onderaardse steden. De zachte tufsteen leent zich hier uitermate toe.

Will Hunt is niet alleen een gepassioneerd verteller en fotograaf, in elk hoofdstuk treffen je de geschiedkundige feiten en anekdoten rond de wereld onder onze voeten.

Een uitgave van Ambo /Anthos, in België verspreid door Veen Bosch& Keuning, 2020, 280 p., ISBN: 9789026349591, € 22,99

 

Recensent: Didier Van Houts