Ontdek ‘Magritte: The Immersive Experience’ in de Hortagalerij
66616
post-template-default,single,single-post,postid-66616,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Ontdek ‘Magritte: The Immersive Experience’ in de Hortagalerij

Ontdek ‘Magritte: The Immersive Experience’ in de Hortagalerij

In het herdenkingsjaar van 100 jaar surrealisme in Belgie waarin Magritte een prominente plaats bekleedt, mocht ook een immersieve expo niet ontbreken.   ‘Magritte: The Immersive Experience’ is een totaalbeleving die de bezoeker via 300 gedigitaliseerde werken, onderdompelt in het leven en oeuvre van de Belgische meester van het surrealisme.

Van abstract naar surrealisme

De blauwe kamer

Een blauwe kamer met donzige witte wolken brengt de bezoeker van Magritte: The Immersive Experience meteen in de sfeer van de magische wereld van het surrealisme.  Tekstpanelen geven uitleg over de kunstenaar zelf en de surrealistische beweging. De gang die naar de Hortagalerij leidt, geeft aan de hand van kopieën een retrospectief overzicht van de verschillende periodes in het werk van Magritte.  Verrassend om te zien hoe hij na een abstracte periode de soms donkere paden van het surrealisme zocht, maar als tegengif voor de oorlog kleurrijke schilderijen maakte.  Ook de opzichtige series uit zijn ‘période vache’ als knipoog naar zijn eerste tentoonstelling in Parijs, krijgen aandacht.  En dan zien we hoe Magritte geleidelijk aan overschakelt naar het schilderen van alledaagse voorwerpen waarbij de symboliek een constant gegeven is.

Filmische voorstelling

La réponse imprévue

Door een houten decor dat ‘La réponse imprévue’ voorstelt en een gordijn met een blauwe bladboom, kom je in de Hortazaal waar een filmische voorstelling loopt van de evolutie van Magrittes werk.  Magritte hield van spelletjes. Tijdens zijn hele carrière had hij heel wat trucs achter de hand: hij vergrootte zijn objecten, speelde met de schaal en materialen en gooide het perspectief van de kijker overhoop. De immersieve technologie maakt transformaties van objecten mogelijk en onthult voor de bezoeker de denkprocessen van de kunstenaar.  ‘Deze beleving is gecreëerd met respect voor het werk van Magritte, waarbij overkill of gratuïte effecten zijn vermeden’, zegt Hamza El Azhar, CEO van Exhibition Hub.

Je ziet er o.a. hoe de jonge Magritte een duif schildert die dan uit het werk wegvliegt. ‘Golconda’ zou hier best ‘It’s raining men’ als titel kunnen krijgen als je ziet hoe de mannen in donkere overjassen en met bolhoed tegen een achtergrond van gebouwen met rode daken letterlijk uit de lucht vallen.

La Fée Ignorante, hét meesterwerk van Magritte

‘La Fée Ignorante’ dat in Palais des Beaux-Arts in Charleroi hangt en als  Magrittes meesterwerk beschouwd wordt, kreeg  een volledige zaal. Het is facinerend om te zien hoe het landschap wijzigt en hoe de kaars naast het gezicht plots gaat branden, maar het gezicht niet verlicht.

Aansluitend komt de bezoeker nog in een curiositeitenkabinet en een surrealistisch spiegelpaleis om in te verdwalen. De expo krijgt nog een extra dimensie in de VR-ruimte waar je door een VR-bril binnentreedt in de surreële wereld van Magritte.  Voor de kinderen is er een creatieve hoek waar ze met eigen creaties in de voetsporen van Magritte kunnen treden.

Praktisch:

Het surrealistisch spiegelpaleis.

Magritte: The Immersive Experience’, een creatie van Exhibition Hub ism de Stichting Magritte, gaat door in de Hortagalerij, Grasmarkt 116 te 1000 Brussel.  De expo is dagelijks open, behalve op dinsdag.

Info: https://magritte-expo.com/bruxelles/nl

 

Tekst en foto’s: Rita Goethals