BFTP - Belgian Federation for Tourist Press | OOSTENDE, een stadsgids
29945
post-template-default,single,single-post,postid-29945,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Belgian Federation of Tourist Press

OOSTENDE, een stadsgids

Zopas verscheen waarschijnlijk de meest volledige (toeristische) gids over Oostende, de Koningin der Badsteden. Auteur en historicus Dirk Metsu (°1961) gaf (na 5 jaar voorbereiding) in eigen beheer deze gids uit, met een aangename geslaagde lay-out en tal van foto’s. De titel is misleidend, want zo wat elke gemeente in ons land geeft een (niet toeristische) stads- of gemeentegids uit.

In deze veelzijdige en praktisch bruikbare publicatie komt iedereen aan zijn trekken: zowel de geïnteresseerde in de stadshistoriek, de cultuurfreak, als de wandelaar (met 3 wandelingen), de fietser (met 2 fietstochten), de kids, de recreant en de verblijfstoerist.

De gids start met 10 hoogtepunten, gevolgd door 34 andere bezienswaardigheden. Zeer interessant is de “schets van een stad” … met vooral aandacht voor geschiedenis (met o.m. WOI en WOII), maar ook voor bevolking, economie, transport, erfgoed. Uiteraard is de opkomst, groei en bloei van het toerisme belangrijk. De belangrijkste figuren uit Oostende passeren de revue, zoals kunstenaars James Ensor en Léon Spilliaert.

Naast de kaartjes voor de wandelroutes (die tot in de details beschreven worden) zijn er achteraan een aantal kaarten opgenomen (zonder schaal!) met een index van de straatnamen.

Evenementen, shopping, logiesmogelijkheden, tot en met uitstapjes in de omgeving … het komt allemaal aan bod in deze degelijke, compacte en omzeggens onmisbare “stadsgids” van Oostende.  Of Oostende nu al dan niet grootstedelijke allures heeft (dixit de auteur) dat laat ik wel in het midden…

2019, 294 p., ISBN 9789463886352  € 22

Uitgave in eigen beheer. Contact: dirk.metsu@telenet.be

Recensie: Patrick De Groote