Oostende voor Anker, hét maritieme festival bij uitstek!
66980
post-template-default,single,single-post,postid-66980,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Oostende voor Anker, hét maritieme festival bij uitstek!

Oostende voor Anker, hét maritieme festival bij uitstek!

Een mix van unieke schepen, muzikale optredens, animatie en alles wat de nautische wereld te bieden heeft. Dat is goed voor de 23e editie van Oostende voor Anker. Afgelopen editie zakten er 200.000 bezoekers af naar Oostende. Zo’n honderdvijftig historische en authentieke schepen zetten koers naar de havenstad. Dit jaar staat het festival in teken van “Ontdekkingen op zee”. Van 23 tot en met 26 mei kun je vier dagen lang deze prachtige schepen zelf bewonderen en zelfs een tocht op zee mee maken. Na het succes van vorig jaar kun je ook dit jaar het ‘Blauwe Innovatiedorp’ bezoeken, waar je op een interactieve manier kennismaakt met bedrijven en organisaties die actief zijn op en rond de Noordzee. Ook voor kinderen is er een mooi aanbod met een leuke zoektocht tussen de schepen. Na deze editie neemt curator Hubert Rubbens na 25 jaar afscheid van het festival.

Tijdens het populaire maritieme festival ‘Oostende voor Anker’ van 23 tot 26 mei stappen bezoekers aan boord van verschillende zeilschepen op de grote oceanen. Daarnaast zie je ook authentieke charmante boten, replica’s van historische schepen, elk met een bijzonder verhaal. Nieuwsgierigen leren er meer over de geschiedenis én de toekomst van de maritieme zeevaart. Langs de kade en op verschillende podia in Oostende zorgen een 25-tal muziekgroepen voor een gezellige sfeer. Op de pleinen van het festival zie je ook heel wat ambachtslui aan het werk, met haringrokers, Oostendse visbakkers en mandenvlechters.

Burgemeester Bart Tommelein: “‘Oostende voor Anker’ is een fantastische vierdaagse die tienduizenden Oostendenaars en bezoekers laat kennismaken met alles wat betreft de scheepvaart. Het festival is het grootste in zijn soort aan de Belgische Kust. Er wordt een blik op het verleden, maar ook op de toekomst geworpen. In het Blauwe Innovatiedorp worden innovaties in en rond de Noordzee getoond. Iets om naar uit te kijken!”

Kathedralen van de zee

Kathedralen van de zee

Van de kathedralen van de zee over slepers tot sloepen. Dit jaar zullen maar liefst 150 historische en authentieke schepen te bewonderen zijn vanop de kade in Oostende. Bovendien kunnen bezoekers dit jaar een tocht op zee maken met verschillende schepen. Ook minder mobiele personen kunnen tijdens Oostende voor Anker de golven op een veilige manier temmen en meevaren met ‘Wetwheels Solent’ – een speciaal aangepaste en volledig toegankelijke catamaran uit de UK.

Hubert Rubbens: “In mei verwachten we hier in Oostende opnieuw 150 schepen uit alle windstreken.  Zullen hun anker uitgooien: Nao Victoria, een replica van het schip dat voor het eerst rond de wereld zeilde en het Nederlandse stoomschip Hydrograaf. Kamper Kogge, een Middeleeuwse zeilvrachtschip en de driemaster Artemis. Het meest opvallende wordt zonder twijfel de replica El Galeon, die voor het eerst in het Mercatordok zal liggen. Maar ook kleinere schepen en de animaties aan de dokken zorgen straks weer voor een ongeëvenaarde sfeer.”

 Toerisme Oostende vzw

Burgemeester Tommelein en organisatie

Het festival ging van start in het jaar 2000 in opdracht van Toerisme Oostende vzw en curator Hubert Rubbens was er vanaf het begin bij betrokken. De daaropvolgende jaren bouwde Hubert het festival uit tot het grootste maritieme evenement in België, 25 jaar later kondigt Hubert nu zijn afscheid aan. Vanaf 2019 ging Toerisme Oostende vzw in nauwe samenwerking mee aan de slag achter de schermen en verzekerden ze zo dat alle kennis van Hubert niet verloren zou gaan.

Hubert Rubbens: “Zowel voor het publiek, de deelnemende schippers als de standhouders is en blijft Oostende voor Anker een uniek gebeuren, waar ik met hart en ziel aan werk. Deze editie is extra speciaal, aangezien ik heb beslist om afscheid te nemen van mijn passieproject. Het vergt heel veel van me en de tijd is rijp om de fakkel over te dragen en me meer te richten op vrije tijd met mijn gezin.”

Nieuw dit jaar is de audiogids waar je Hubert zelf aan het woord hoort. Al kuierend over de kade en met de stem van de curator in je oren, leer je meer over de schepen en ambachten. Bezield door alles wat vaart en puttend uit een jarenlange ervaring bij de Belgische Marine, kent hij de nautische wereld door en door.

Peter Craeymeersch, algemeen directeur Toerisme Oostende vzw: “Vandaag kunnen we dankzij Hubert opnieuw een fantastische editie aankondigen.  Volgend jaar ligt die druk op onze schouders.  We hebben echter in de voorbije edities dit samen met Hubert voorbereid en al heel wat taken overgenomen. Hoewel Hubert afscheid neemt, heeft hij ons verzekerd dat we verder kunnen rekenen op zijn waardevolle advies. We garanderen iedereen dat het festival met dezelfde passie zal worden verdergezet. Met oog op de ontdekkingen op zee van morgen versterken we het programma ook dit jaar met extra aandacht voor de innovaties op en rond de Noordzee.”

Toekomst van de maritieme sector

Blauwe innovatie

Voor het tweede jaar op rij popt tijdens ‘Oostende voor Anker’ het Blauwe Innovatiedorp op. Toonaangevende bedrijven als DEME, Jan De Nul en het VLIZ, verschillende universiteiten en organisaties die actief zijn op en rond de zee, nemen jong en oud mee op ontdekkingsreis én stimuleren en inspireren toekomstige generaties. De rijke maritieme geschiedenis wordt er geëerd, maar er wordt ook vooruit gekeken richting een innovatieve en duurzame toekomst.

Dit jaar zet het Blauw Innovatiedorp vooral in op interactieve ervaringen. Bezoekers zullen niet alleen kunnen kijken en luisteren, maar ook ervaren wat de zee te bieden heeft. Aan de hand van demonstraties, interactieve maquettes en educatieve spellen voor kinderen, wordt de wereld van maritieme innovaties op een boeiende manier toegankelijk gemaakt.

Kleine matrozen

Je hoeft trouwens geen kenner te zijn om naar Oostende voor Anker af te reizen. Tussen de nieuwsgierigen vinden we elk jaar ook heel wat families en gezinnen met kinderen. De fantasie van kleine matrozen slaat al snel op hol bij het zien van de grote schepen, maar daarnaast valt er voor hen nog véél meer te beleven: van een zoektocht tot een demonstratie reddingstechnieken en vertelmomenten bij de verhalenvertelster.

Oesters, gerookte haring en muziekoptredens

Vis roken

Honger en dorst hoef je niet te lijden: Oostende voor Anker pakt uit met een grote maritieme belevingsmarkt. Zo’n 40 ambachtslieden gaan er aan de slag. Er zijn ook heel wat eetkraampjes. Volg de geur van vers gerookte haring en je belandt aan het eetstalletje van Haringroker René, een vaste waarde op het festival. Verderop ontmoet je Oostende visbakkers, een smid en kunstenaars. Vier dagen lang luister je er naar de spannendste verhalen van ervaren zeebonken of folklore muziek, geniet je van de animatie en verschillende muziekoptredens. Denk aan The Exmouth Shanty Men (UK), de rock-folkgroep Brisk (B), les Chiens de Mer (F) en vele anderen. Terwijl je flaneert langs de pagodetenten leer je meer over de bouw en restauratie van schepen, is er een demonstratie vis fileren aan de vistrap en loopt er een expo over 300 jaar Oostendse Compagnie in het Stadsmuseum.

Praktisch

Oostende voor Anker ,van 23 tot 26 mei 2024  De toegang is gratis. Aangeraden wordt om te kiezen voor de fiets of het openbaar vervoer. Er zijn voorbehouden parkeerplaatsen voor andersvaliden in het bezit van een parkeerkaart. Donderdag- of vrijdagvoormiddag is het rustiger.
Voor meer informatie over het programma of de deelnemende standen, schepen en muzikale optredens kun je terecht op www.oostendevooranker.be of https://www.facebook.com/OostendeVoorAnker.

Tekst en foto’s: Jempi Welkenhuyzen – Visit Oostende