BFTP - Belgian Federation for Tourist Press | Op reis met Vlaamse meesters : Vijftig ‘schilderachtige’ plekken vroeger en nu
30978
single,single-post,postid-30978,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Belgian Federation of Tourist Press

Opreismetvlaamsemeesters

Op reis met Vlaamse meesters : Vijftig ‘schilderachtige’ plekken vroeger en nu

Op reis met Vlaamse meesters leidt je naar locaties in Brussel (met 4 werken) en Vlaanderen (met als belangrijkste plaatsen: 5 werken in Antwerpen en Oostende, en 3 werken in Brugge en Gent), waar onze grootste schilders (zoals Hubert en Jan Van Eyck, Breugel, Rubens, Ensor, Permeke, Delvaux enz.) hun schildersezel opstelden.

Jos Vandervelden vertelt het verhaal achter 50 geselecteerde werken uit de Vlaamse schilderkunst van de laatste 600 jaar, op plaatsen die nu al dan niet nog bekend zijn of een ware metamorfose hebben ondergaan (zoals het Rogierplein in Brussel, de kustlijn in Heist of de Lippenslaan in Knokke).

Bij elk schilderij schetst de auteur ook beknopt het cultuurhistorische verhaal. Hij voert je langs de stedelijke ontwikkelingen in de middeleeuwen, de industriële vooruitgang, de natievorming van België en de oorlogen.

Tot slot krijg je bij elke locatie de rubriek “praktisch” met een kaartje en de plaats waar men het schilderij kan bekijken. Verder ook een handvol (zeer beknopte) tips voor een bezoek aan historische monumenten, culturele bezienswaardigheden en waardevolle natuurgebieden in de buurt.

De foto’s van Alexander Dumarey – zowel van het schilderij als van de huidige plaats waar indertijd het werk werd geschilderd- vormen een duidelijke meerwaarde. Achteraan volgt nog een selectieve bibliografie.

Dit boek bevelen wij aan omwille van de gecombineerde (kunst)geschiedenis met een toeristisch bezoek.

Davidsfonds (Leuven) /Standaard Uitgeverij (Antwerpen). ISBN 9789002268649, Paperback, 208 blz, €29,99

Recensent: Patrick De Groote