BFTP - Belgian Federation for Tourist Press | Opening nieuw wandelnetwerk Demer en Dijle
21422
single,single-post,postid-21422,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Belgian Federation of Tourist Press

cover

Opening nieuw wandelnetwerk Demer en Dijle

dormaalIn brouwerij Hof ten Dormaal in Tildonk werd op dinsdag 27 november het nieuw wandelnetwerk Demer en Dijle voorgesteld.  Toerisme Vlaams-Brabant ontwikkelde, met steun van Toerisme Vlaanderen, een nieuw wandelnetwerk van 340 km in 10 gemeenten van de Groene Gordel en het Hageland.

`De Demer meandert door het heuvelende Hageland naar haar monding in de Dijle nabij de rockweide van Werchter. Beide rivieren vormden door de eeuwen heen het landschap tot een decor voor de witloof-en aspergesteelt, een enorme variatie aan leven in waardevolle natuurgebieden, een rijke brouwerstraditie en stille getuige van woelige oorlogsjaren’, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor toerisme.

Deze twee belangrijke rivieren inspireerden Toerisme Vlaams-Brabant tot het ontwikkelen van het wandelnetwerk Demer en Dijle, samen met de gemeenten Steenokkerzeel, Kortenberg, Kampenhout, Boortmeerbeek, Herent, Haacht, Keerbergen, Rotselaar, Begijnendijk en Aarschot.

Van links naar rechts Nico Bogaerts schepen Haacht, Monique Swinnen, gedeputeerde voor toerisme Vlaams Brabant, Ben Weyts

Van links naar rechts Nico Bogaerts schepen Haacht, Monique Swinnen, gedeputeerde voor toerisme Vlaams Brabant, Ben Weyts

Minister Ben Weyts benadrukt het economisch belang van dit wandelnetwerk. ‘27% van de buitenlandse toeristen komen in functie van het wandelen, het genieten van de natuur naar Vlaanderen. Meer dan de helft gaat ook meer dan 1 uur wandelen. Alleen al uit Nederland hebben we 1,8 miljoen overnachtingen in de groene gordel. In de wandelnetwerken wordt dan ook resoluut geïnvesteerd. De verdere uitbouw van de wandelnetwerken zal ervoor zorgen dat de diverse netwerken goed op elkaar aansluiten.   Verder wordt er gezorgd voor een verhogen van de beleving. Het is niet voldoende om enkel een wandelnetwerk uit te tekenen, wat wegwijzertjes te plaatsen en klaar is kees. We proberen er nu ook een beleving aan te koppelen’. ‘In Vlaanderen hebben we in 9000 km extra netwerk geïnvesteerd voor een bedrag van 2,5 miljoen euro, voor het wandelnetwerk Demer en Dijle is dit 125000 euro voor 340 km, zegt minister Weyts.

Het principe van knooppunten is ondertussen gekend bij de fietsers en wandelaars in Vlaanderen. Elk kruispunt van 2 of meer wandelwegen krijgt een uniek nummer. Op de wandelkaart staan alle trajecten en de nummers van de knooppunten. De wandelaar stippelt zelf zijn wandeling uit en bepaalt de afstand aan de hand van de kilometeraanduiding op de kaart. Tijdens de wandeling volg je de bewegwijzering van knooppunt naar knooppunt.

infogids-coverDe wandelkaart bevat nog meer informatie. Men kan trajecten kiezen in functie van de ondergrond: verhard, onverhard tot semi-verhard en kassei. Rolstoeltoegankelijke trajecten worden aangeduid met een speciaal symbool. Dankzij de vele adressen op de kaart maakt men al snel van een wandeltocht een belevingsvolle activiteit.  In de infogids staan ook 8 suggestieroutes.

Toerisme Vlaams-Brabant vertrekt bij de ontwikkeling van een nieuw wandelnetwerk altijd vanuit het bestaande wandelaanbod. Deze bestaande wandelingen zijn mee opgenomen in het netwerk en liggen vanaf nu op knooppunten, 213 in totaal. In de periode van september tot november zijn er voor dit netwerk 334 nieuwe houten palen geplaatst en 3.239 nieuwe bordjes gehangen. Bovendien worden 12 startplaatsen verspreid op het netwerk voorzien van een overzichtsbord. Verder sluit het wandelnetwerk Demer en Dijle via Boortmeerbeek en Steenokkerzeel op 5 plaatsen aan op het netwerk van de Brabantse Kouters, dat in september werd geopend. Via Aarschot, Rotselaar en Leuven kan men naadloos doorwandelen op de bestaande wandelnetwerken Hagelandse Heuvels en De Merode.

`Het systeem van knooppunten is ook een succesverhaal voor de online routeplanners en de wandelapps.  Het netwerk staat al online op onze wandelrouteplanner en op de wandelknooppuntapp’, zegt gedeputeerde Monique Swinnen.

Het project werd mogelijk gemaakt dankzij de cofinanciering van Toerisme Vlaanderen

Bekijk het wandelnetwerk digitaal via www.toerismevlaamsbrabant.be/wandelrouteplanner   of download de app via www.toerismevlaamsbrabant.be/wandelapp

Perscontacten:    Frank Ilsbroux, info@vlaamsbrabant.be & Petra Moons:  petra.moons@vlaamsbrabant.be

Tekst en foto’s: Marc Declercq