BFTP - Belgian Federation for Tourist Press | Opening Plopsaqua Hannut Landen
46318
post-template-default,single,single-post,postid-46318,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Belgian Federation of Tourist Press

Opening Plopsaqua Hannut Landen

Het tweede Plopsaqua was al in december 2020 operationeel maar door de coronacrisis was alleen het zwembad in gebruik voor schoolkinderen en inwoners van Hannut en Landen. Zij konden er enkel baantjes trekken. Nu door de zomerversoepelingen ook het recreatieve gedeelte open kon, leek het gepast de opening enige luister met slingers en vuurwerk te geven.

Publiek-private samenwerking

Sinds 2014 was Landen op zoek naar samenwerking om een nieuw zwembad te financieren. Buur Hannut en Plopsa bleken bereid dit project onder de vorm van publiek-private samenwerking te steunen en in 2018 werden de contouren van het nieuwe plan geschetst. Met zijn realisatie in De Panne had Plopsa  al ondervinding met deze vorm van samenwerking.

19 m hoge Sky Drop glijbaan

Uniek project pal op de taalgrens

Hoewel beide steden tot een verschillend gewest behoren verliep de samenwerking vlot zowel op lokaal als gewestelijk vlak.  Plopsa, dat al meer dan 50 verzoeken had gekregen voor het opzetten van publiek-private samenwerking, zag brood in dit project daar deze regio zowat een blinde vlek was qua recreatieve faciliteiten en men deze investering zag als een motor voor verdere ontwikkeling met hotel en andere toeristische mogelijkheden.

Een grotere symbolische waarde kon men niet geven dan het zwemcomplex te lokaliseren op Waals grondgebied en de parking op Vlaams gebied. Bij de officiële opening op 9 juni 2021 waren de Vlaamse en Waalse minister-president Jambon en Di Rupo present, alsook de burgemeesters van Landen en Hannut naast Plopsa-Ceo Steve Van den Kerkhof.

Openingsceremonie Plopsa Landen Hannut

Reuze zwemcomplex

Met een prijskaartje van € 25 miljoen en 4800 vierkante meter groot (1,8 maal groter dan dit van De Panne) is het complex zowel bedoeld voor sport als voor recreatie.

Sportievelingen kunnen terecht in een 25 meter bad met 8 banen en een instructiebad met 4 banen van 16 meter.

Het recreatie-aanbod bestaat uit 4 spectaculaire glijbanen (waaronder de spectaculaire 19 meter hoge Sky Drop), een golfslagbad met regengordijn in het thema van Maya de Bij, een peuterbad in de vorm van Bumba’s circustent, een buitenzwembad, een ligweide, sauna en drie bubbelbaden. Voor de kleine honger en dorst kan men terecht in twee snackpoints.

Eens de coronabeperkingen volledig zouden opgeheven zijn rekent men op een capaciteit van 1200 personen gelijktijdig of 400.000 bezoekers op jaarbasis.

Ecologische technologieën

Milieuvriendelijkheid en duurzaamheid staan centraal in dit project: een eigen waterzuiveringsstation, zonnepanelen en een warmtekrachtkoppeling-systeem. Er is ook een installatie die chloorirritatie tot een minimum beperkt.

Golfzwembad

Praktisch

Plopsaqua Landen-Hannuit is met het openbaar vervoer bereikbaar (bus 127 Landen Station-Hannut), met de fiets via de RAVeL, met de auto via E40 (afrit Landen) en er is een betalende parking (€ 10).

Voorlopig gelden er beperkingen op de bezoekersaantallen zodat reservatie noodzakelijk is voor één van de vier dagelijkse shiften.

Info: https://www.plopsaqualandenhannuit.be/nl

Perscontact: Chelsea Vanhullebusch  cvanhullebusch@plopsa.be
Verslag: Didier Van Houts