BFTP - Belgian Federation for Tourist Press | Oriënt-Express. Van geschiedenis tot legende
51994
post-template-default,single,single-post,postid-51994,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Belgian Federation of Tourist Press

Oriënt-Express. Van geschiedenis tot legende

Deze schitterende publicatie met teksten van Guillaume Picon is tevens de catalogus voor de unieke tentoonstelling (tot medio april 2022) in Trainworld (Schaarbeek). De eerste zogenaamde Oriënt-Express spoorde van Parijs naar Constantinopel (nu Istanboel) op 4 oktober 1883. Het was een door de CIWL (Compagnie des Wagons-Lits) gecharterde trein. De van oorsprong Belgische CIWL (opgericht in Luik door Georges Naegelmackers) lanceerde haar eerste slaapwagen op het traject Parijs-Wenen in 1872.

In dit boek wordt de geschiedenis van de mythische luxetrein toegelicht, alsook deze van de CIWL die de uitbating deed van het netwerk van de Europese luxetreinen. Ook hun beroemde hotels (zoals in hoofdstuk 4, met o.m. het Petra Palace in Istanboel) komen aan bod. In de historische context speelden ook de Wereldtentoonstellingen en de opkomst van de reissector een grote rol.Tal van nooit eerder gepubliceerde illustraties (foto’s, kaarten, affiches, folders, tickets, bagagelabels, menu’s …) komen uit het archief en gunnen u een blik achter de schermen. Het unieke luxueuze interieur (in art nouveau en art deco stijl) van de treinen komt tot in de details aan bod, zoals voor de meubels, stoffering, de verlichting en het servies.

Het boek telt 8 hoofdstukken waarbij speciale aandacht voor de techniek (en dus ook de werkplaatsen, zoals deze van Oostende), de restauraties, de geografie van het netwerk en een bijzondere serie van  portretten van personages (zoals van de oprichter Georges Naegelmackers en de Engelse misdaadauteur Agatha Christie). Op p.191 worden enkele indrukwekkende kerncijfers van de CIWL vermeld.

Kortom: deze publicatie doet je wegdromen en is zoals de Oriënt-Express en de CIWL mythisch, luxueus en Belgisch!

Uitgeverij Snoeck, Gent, 2021, 260 blz., € 49,00. ISBN 9789461617064

Recensie: Patrick De Groote