Pairi Daiza opent ‘The Isles of the Rising Sun’
67055
post-template-default,single,single-post,postid-67055,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Pairi Daiza opent ‘The Isles of the Rising Sun’

Pairi Daiza opent ‘The Isles of the Rising Sun’

Ter gelegenheid van zijn 30ste verjaardag opent Pairi Daiza ‘The Isles of the Rising Sun’.  Deze negende wereld die een ode is aan Japan,  toont de fauna en flora maar straalt vooral de cultuur en de spiritualiteit uit van de eilanden Hokkaido, Honshu, Kyushu en Shikoku.

Eric Domb en Zijne Excellentie Mikami Mashahiro bij  de opening van ‘The Isles of the Rising Sun’

Bij de opening van ‘The Isles of the Rising Sun’ vertelde Eric Domb, voorzitter-oprichter van Pairi Daiza en de Pairi Daiza Foundation, hoe diep hij onder de indruk was over zijn eerste reis naar Japan. Vooral hoe deze eilandnatie erin slaagde om nauwe banden te smeden tussen traditie en moderniteit.  Omdat niet iedereen naar Japan kan reizen, besloot hij die Japan-ervaring naar Pairi Daiza te brengen.  ‘Deze wereld is geen Japanse tuin als zodanig.  Het is de weergave van de landschappen die je in Japan kunt zien.  Het is misschien wel de eerste keer ter wereld dat Japan wordt gepresenteerd in de vorm van zijn eilanden, als een geografische kaart met vier grote hoofdeilanden die elk een verschillend klimaat, vegetatie en fauna hebben’ weet Guy Vandersande, hoofdbotanicus van Pairi Daiza.

Vier eilanden

Om de nieuwe wereld in Pairi Daiza te betreden,  kom je langs twee majestueuze Nio beelden, beschermende godheden uit het Japans boeddhisme.  Het zijn exacte replica’s van de beelden bij de ingang van de Todai-ji tempel  in Nara, een Unesco Werelderfgoedlocatie.  Van daar kom je in de zone van Kyushu, het op twee na grootste eiland van Japan dat bekend staat om zijn tropisch klimaat en gevarieerde natuurlijke schoonheid.  Kyushu heeft actieve vulkanen, witte zandstranden en palmbomen.  In een grot kan je naar het verhaal luisteren van Amaterasu, de zonnegodin van het shintoïsme, die zich terugtrok in een grot en zo de wereld in duisternis hulde.

Kraanvogels – foto Florent Grivilère

Hokkaido is het meest noordelijke van de Japanse eilanden dat bekend staat om zijn wilde en ongerepte natuur met uitgestrekte bossen, steile bergen en kristalheldere meren.  Dichtbij Siberië staat de regio ook bekend om zijn strenge winters.  In Pairi Daiza is Hokkaido vertegenwoordigd door gibbons, kraanvogels en Japanse makaken.  Je kan er een mozaïekreproductie bewonderen van de prenten van Katsushika Hokusai, een Japanse kunstenaar uit de 18e -19e eeuw en je kan er ook voetbaden nemen in gezelschap van de ‘Gehuwde Rotsen’ van het Ise-schiereiland.

Stenen tuin

Honshu is het grootste eiland van Japan dat ook centraal gelegen is. Met steden als Tokyo, Kyoto en Osaka is Honshu het eiland waar het grootste deel van de bevolking woont.  Aan de voet van een miniatuurversie van de eerbiedwaardige Mount Fuji leven sikaherten, wasbeerhonden en vliegende eekhoorns. Een droge tuin en een traditionele Roji, theetuin, nodigen uit om de Suikinkutsu te ontdekken.  Een akoestische installatie zorgt voor sfeervolle melodieuze geluiden die vergelijkbaar zijn met die van de koto.

Shikoku is het kleinste van de vier belangrijkste eilanden van Japan dat bekend staat om zijn traditionele sfeer en zijn ongerepte natuurlijke omgeving.  Dit eiland is het  territorium van de waterbuffels.  Hier staat ook een grote Tori, een traditionele Japanse poort die meestal toegang verschaft tot een Shintö-heiligdom.  De torii worden gezien als de ruimtelijke overgang van het profane naar het heilige.

Praktisch:  Pairi Daiza, Domaine de Cambron, 7940 Brugelette is dagelijks open.  Info en tickets: www.pairidaiza.eu

Tekst: Rita Goethals – Foto’s: Florent Grivilère