BFTP - Belgian Federation for Tourist Press | Parijs-Berlijn – een reis door Europa na de grote oorlog
22788
single,single-post,postid-22788,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Belgian Federation of Tourist Press

voorblas boek

Parijs-Berlijn – een reis door Europa na de grote oorlog

Erwin De Decker en Peter Jacobs, noemen zichzelf ‘slow travellers’. Ze nemen je in hun nieuwe historische reisgids, aan de hand van prentbriefkaarten uit de jaren ’20, mee van Parijs naar Berlijn. De reisroute bestaat in totaal uit 31 etappes, waarbij elke stopplaats een link heeft met de Eerste Wereldoorlog.

De auteurs trokken echter niet via de kortste route van Parijs naar Berlijn. Ze maakten er een reis met omwegen van, waarbij ook Nederland en Denemarken werden aangedaan. Tijdens de reis ging hun aandacht niet alleen naar de oorlogsbegraafplaatsen, er is ook veel aandacht voor schrijvers en beeldende kunstenaars die in hun werk een duidelijk verband legden met de Eerste Wereldoorlog.

Iedere stopplaats in dit boek is zeer goed gedocumenteerd, waardoor de lezer telkens op een eenvoudige manier een verband kan leggen met het postkaartverhaal. De schat aan informatie op het einde van elk hoofdstuk kan door de lezer zelfs gebruikt worden om de auteurs, al dan niet virtueel, na te reizen.

Jacobs en De Decker zijn er met hun boek duidelijk in geslaagd om met bekende en minder bekende verhalen de complexiteit van de gevolgen van de Eerste Wereldoorlog erg tastbaar te maken.

Een uitgave van Polis, 2018, 304 blz., € 29,99
ISBN 978-94-6310-211-7

Recensent: Tom Vermeiren