Paul Delvaux. De man die van treinen hield
31259
post-template-default,single,single-post,postid-31259,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Paul Delvaux. De man die van treinen hield

Paul Delvaux. De man die van treinen hield

Naar aanleiding van de tentoonstelling over Paul Delvaux in Train World schreef Camille Brasseur, wetenschappelijk directrice van de collecties van de Stichting Paul Delvaux een schitterend boek over Delvaux. Dat aan dit boek grote zorg werd besteed valt meteen op door de grondigheid van teksten en de prachtige reproducties van   schilderijen en schetsen van Paul Delvaux. Ook foto’s en tekeningen getuigen van de passie van de kunstenaar voor de wereld van de treinen. Het boek is helder opgebouwd en leest heel vlot.

Delvaux is vooral bekend als schilder van vrouwen en skeletten, maar ook treinen en stations inspireerden hem.

In dertien hoofdstukken krijgen we een kijk op het leven van de schilder en de evolutie in de werken van Delvaux.  De schilder werd in 1897 geboren en in zijn jeugdjaren schilderde hij vooral landschappen. Hij werkte vooral in de open lucht. Al als kind was hij geboeid door de grote metalen, stoom spuwende en fluitende monsters. Hij was gefascineerd door stations en alles wat met de spoorwegen te maken heeft. Als schilder legde hij zich toe op de zo getrouw mogelijke weergave van alle details van deze mysterieuze locomotieven. In het midden van de jaren 20 van vorige eeuw werd de zolder van het ouderlijk huis ingericht als atelier en dan wordt de menselijke figuur belangrijker. Toen zijn ouders overleden waren zien we ook een verandering in de kleuren. We zien een evolutie van het bruinachtige rokerige naar werken die kleurrijker worden. In je jaren 60 krijgt de schilder succes en hij krijgt een brede erkenning. Treinen en vrouwen zijn een constante in het werk van Delvaux. Hij brengt de twee werelden die hem fascineren samen, de ontdekkingen van de wetenschap en de industriële wereld. Wat de bestemming is van de treinen van Delvaux zullen we nooit met zekerheid weten. Dat kan elke toeschouwer voor zichzelf uitmaken. Elk werk is een uitnodiging tot een reis naar een droomwereld waar elke trein een nieuw avontuur belooft. Het is een wereld die we denken te vatten maar die ons op een of andere manier ontglipt.

Een zaak is alvast duidelijk: met dit prachtige geïllustreerde boek weet je heel wat meer over Paul Delvaux, de man die van treinen hield.

Uitgeverij Snoeck, Gent, 2019, Hardcover, 240 pagina’s, ISBN: 978-94-6161-571-8, € 34,00

Recensent: Marc Declercq