BFTP - Belgian Federation for Tourist Press | Persworkshop Atout France ‘Collection 2019’
23239
single,single-post,postid-23239,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Belgian Federation of Tourist Press

workshop Atout France kopie

Persworkshop Atout France ‘Collection 2019’

Welkomstwoord

Vincent Toulotte, Annemie Decommer en Nicolas Maréchal

Vincent Toulotte, Annemie Decommer en Nicolas Maréchal

Voor de jaarlijkse ontmoeting met vertegenwoordigers van toeristische diensten uit Frankrijk was de pers op 29 januari 2019 uitgenodigd in ‘Café-Garage Declercq’ in de Edelknaapstraat 46 in Elsene. Die locatie is op zijn minst verrassend te noemen. De gewezen garage is stijlvol omgeturnd in een gezellig restaurant op de eerste etage waar voor deze gelegenheid de toeristische Franse partners een eigen tafeltje gereserveerd hadden. Op de benedenverdieping naast een hippe bar en temidden van enkele blinkende, blitse showroommodellen (Peugeot en Citroën, of wat dacht u?) en flashy sportfietsen vond eerst een korte persconferentie plaats. Na een verwelkoming door Vincent Toulotte, directeur Atout France België en Luxemburg, namen Nicolas Maréchal, verantwoordelijke persdienst en zijn assistente Annemie Decommer, het woord om de niet minder dan 22 bestemmingen kort in de kijker te zetten. Hierbij lag de klemtoon vooral op opmerkelijke initiatieven en activiteiten, zoals bijv. de 500ste verjaardag van de renaissance in de Loire-streek of de 75ste verjaardag van de landing in Normandië. Uitgebreide informatie over alle bestemmingen en nuttige adressen zijn terug te vinden in de brochure Collection 2019 die het Atout-team voor deze persdag had samengesteld. Het betreft hier een uitgebreide, bijzonder knappe brochure (afzonderlijke Franse en Nederlandse editie), met frisse lay-out, illustratieve foto’s en vlotte, onopgesmukte teksten. De brochure is overzichtelijk in vier thema’s ingedeeld: nieuwtjes en grote verjaardagen om in 2019 te gedenken, toerisme in slow motion, Frankrijk op een ‘andere’ manier ontdekken en enkele culturele trekpleisters. Een pdf-versie van de brochure is te verkrijgen bij de persverantwoordelijken.

Een kleine greep uit het aanbod

Lokatie Café-Garage Declercq

Lokatie Café-Garage Declercq

Uit het ruime aanbod, verspreid over nagenoeg heel Frankrijk, pikken we kort even in op enkele nieuwtjes. Interessant om te weten is dat in de bruisende stad Montpellier einde juni bij het Gare Saint Roch in het zogenaamde Hôtel Montcalm een fonkelnieuw museum voor hedendaagse kunst (het MoCo) de deuren opent. Het hippe Marseille dat al jaren na elkaar uitpakt met een of andere architectonische parel (denk aan het recente Mucem van Ricciotti), zal dit jaar La Marseillaise kunnen bewonderen, een bouwwerk van toparchitect Jean Nouvel. Ook worden er in de streek, hoofdzakelijk in het departement Bouches-du-Rhône, het hele jaar door gastronomische diners georganiseerd waar sterrenkoks hun beste beentje voorzetten. In Nice wordt aandacht besteed aan de Franse filmindustrie die haar 100ste verjaardag viert met een bezoek aan de legendarische Studio Victorine waar regisseurs als Hitchcock, Renoir, Truffaut…kind aan huis waren. Het klinkt raar, maar wie zich eens wil onderwerpen aan een heilzame oestertherapie (cosmeticabehandeling en voedingssuplementen) kan terecht in de lagune van Thau op het domein van de familie Tabouriech. In Avignon kun je in het Palais des Papes nu op stap met de Histopad, een tablet dat je via augmented reality en 3D-technologie op interactieve manier laat kennismaken met het pausenpaleis 800 jaar geleden. Ben je een fervent fietser, dan ben je wel even zoet met de 815 km lange fietsroute langs de Rhône, de bekende ViaRhôna, die in de Zwitserse Alpen start en je via het Meer van Genève naar de Middellandse Zee voert. Bourg-en-Bresse is bij fijnproevers natuurlijk bekend van de smakelijke Bresse-kip, maar de streek leent zich ook uitstekend voor fietstochten en wandelingen in de overweldigende natuur. Ook het departement van de Oise, op een uurtje van Parijs, leent zich uitstekend voor een rustige vakantie in de natuur, maar ook het historische paleis van Compiègne of de kathedraal van Noyon zijn beslist een bezoek waard. We vernemen voorts ook dat de twee steden Le Havre met zijn opvallende architectuur en Etretat, bakermat van het impressionisme, hun toeristische aanbod vanaf 2019 op elkaar zullen afstemmen. In de Elzas, meer bepaald in het dorpje Rorschwir, opent een wijnbouwersfamilie een gloednieuwe wijnkelder (1500 m²) met degustatieruimte en weidse uitzichten op de omringende wijnvelden. Nancy is dan weer de place to be voor sinterklaasfans; 40 dagen lang worden er in de stad en omgeving activiteiten rond de patroonheilige van Lorreinen georganiseerd. Nog even vermelden dat er tijdens de workshop geproefd kon worden van een tiental heerlijke hapjes uit diverse streken van Frankrijk. Ook de bediening was pico bello. Dat buurland Frankrijk met zijn vele troeven het meest geliefde vakantieland van de Belgen is, werd door deze druk bijgewoonde persdag nog maar eens bewezen.

Website: www.francenews.be

Perscontacten: Nicolas Maréchal nicolas.marechal@atout-france.fr
Annemie Decommer annemie.decommer@atout-france.fre

Verslag: Guy Meus