BFTP - Belgian Federation for Tourist Press | Plantentuin Meise, een eigentijdse toeristische beleving
47334
post-template-default,single,single-post,postid-47334,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Belgian Federation of Tourist Press

Plantentuin Meise, een eigentijdse toeristische beleving

Wandelinauguratie

Op woensdag 30 juni is het dan eindelijk zover om de officiële opening van de totaal vernieuwde Plantentuin, met heel wat vertraging door corona, te laten doorgaan met een wandeling door de tuin.

Het is de administrateur-generaal Steven Dessein die de talrijk opgekomen aanwezigen kan verwelkomen op het nieuwe plein aan het hoofd onthaalgebouw. Zo zijn er 2 nieuwe onthaalgebouwen, 3 nieuwe tuinen en 2 tentoonstellingsgebouwen die vandaag officieel worden ingehuldigd.

Onthaalgebouw en deel van Plein

Hilde Crevits (Viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale economie en Landbouw) neemt als Voogdijminister van de Plantentuin Meise vervolgens het woord: “De Plantentuin is een gerenommeerde wetenschappelijke instelling en draagt bij aan de kennis en het behoud van planten wereldwijd.” Ze benadrukt het belang van de Plantentuin voor Vlaanderen met onder andere het onderzoek en het uitgebreide herbarium met ongeveer 4 miljoen collectiestukken.

Zuhal Demir (Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme): “Jaar na jaar stijgt de interesse in botanische tuinen bij toeristen wereldwijd”. Zij deelt mee dat Toerisme Vlaanderen 3 miljoen euro investeerde in de Plantentuin, ook wijst ze op het belang van het bezoekerscentrum en de 4 thematische wandelingen die vandaaruit vertrekken. De Plantentuin Meise zet zich ook maximaal in op het opvangen van regenwater en energie efficiëntie.

Steven Dessein dankt de diverse vorige regeringen en ministers voor de geleverde inspanningen Op dit moment zijn de middelen voorzien voor fase 1 en 2 maar voor fase 3 is er nog geen akkoord. In deze fase moeten sommige gebouwen die nog in heel slechte staat zijn onder handen worden genomen. Hierna start de wandeling door de tuin.

Algemeen beeld tuin

Nieuwe onthaalinfrastructuur

De bezoekers worden voortaan op een ruim welkomstplein ‘Keizerin Charlotte’ verwelkomt. Rond dit plein bevinden zich het nieuwe onthaalgebouw met ticketing, tuinwinkel, sanitair en de gerestaureerde Vlaamse hoeve, waarin tentoonstellingen kunnen doorgaan. De eerste expositie heeft de naam ‘Straffe koffie’ een tentoonstelling over alle aspecten van koffie. Een tweede nieuw bezoekerscentrum bevindt zich aan de ingang Meise Dorp.

Door het publieke karakter van het onthaal zal de Plantentuin een volwaardig vertrek- en aankomstpunt zijn voor het verkennen van de Groene Gordel.

Vlaamse Hoeve

Omhaagde tuinen

De twee nieuw aangelegde omhaagde tuinen prikkelen meteen de nieuwsgierigheid van de bezoeker. De eerste, de Middeleeuwse tuin toont hoe de kloosters en kastelen een aangelegde en gestructureerde tuin hadden. Het bestaat uit geometrisch aangelegde bedden die doorkruist worden door paden. De planten zijn er gegroepeerd volgens hun gebruik: geneeskrachtige, rituele en eetbare planten. De ommuurde tuin, de hortus conclusus, werd beschouwd als een afspiegeling van het paradijs, een veilige plek afgesloten van de wildernis en de heidense goden die daarin vertoefden.

In de geuren en kleurentuin groeien planten waaruit kleurstoffen om textiel en voeding te kleuren en parfums worden gewonnen.

Middeleeuwse tuin

Culinaire tuin

Achter de orangerie werd de historisch ommuurde tuin nieuw leven ingeblazen. Men ontdekt er vandaag de planten die in onze streken worden gegeten, vanaf de prehistorie tot nu.

Het Kasteel van Bouchout

In het kasteel zelf is er voortaan een permanente tentoonstelling over de rijke geschiedenis van de Plantentuin, het domein en zijn bewoners.

Eigentijdse toeristische beleving

Met zijn 92 ha en 18000 soorten planten is de Plantentuin voor bezoekers overweldigend. Een nieuwe manier van beleven drong zich op.  Vier thema’s zorgen ervoor dat er voor elk wat wils is.

  • Het thema Mensen en planten laat de bezoeker kennismaken met alles wat eet- en drinkbaar is maar ook met planten die voor bouwmaterialen, als kleur- of geurstof gebruikt worden of er gewoon zijn om iemands tuin op te vrolijken.
  • De Wereldtuin neemt je mee in het Plantenpaleis. Je staat er verstelt hoe planten aangepast zijn aan hun klimaat waar ook in de wereld.
  • Historische tuinen gaan dan weer dieper in op de verschillende Europese tuinstijlen.
  • Ben je met kinderen op pad, kies dan de seizoenswandeling.
    Voor elke themawandeling is er een gedrukte folder.

Er is ook gekozen voor een knooppuntensysteem. Met die nummers kunnen allerlei routes en lussen worden gecreëerd door de nummers in een bepaalde volgorde te combineren.

Info: www.plantentuinmeise.be

Perscontact:         Koen Es   koen.es@plantentuinmeise.be
   Manon van Hoye  manon.vanhoye@plantentuinmeise.be

Tekst en foto’s: Marc Declercq