BFTP - Belgian Federation for Tourist Press | Please take a seat: laat je verwonderen in Kortrijk
50102
post-template-default,single,single-post,postid-50102,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Belgian Federation of Tourist Press

Please take a seat: laat je verwonderen in Kortrijk

Mid oktober opende het stadsfestival ‘Wonder’ voor de tweede keer de deuren. De vorige editie vond in 2020 plaats. Dit keer opteerde het stadsbestuur voor de vroegere Van Marcke site, aan de Weggevoerdenlaan,  op loopafstand van de achterzijde van het station.  Geen toeval want hier wordt binnenkort gestart met een vernieuwend project rond wonen, werken, leren en leven. Het ontwerpteam Omgeving-UAU architects uit Hasselt heeft reeds een masterplan uitgewerkt voor dit toekomstig nieuwe stadsdeel. Hier kan men tot en met 15 november e.k. zowel jong designtalent, als gevestigde waarden zien in de expositie ‘Have a seat’.

Wonder 2021 – overview -Jonas Verbeke

Van Ikea tot onbekend talent, van Enzo Mari tot de nieuwe designer van het jaar Sebastien Caporusso, voor deze tentoonstelling hebben de Biënnale Interieur, Designregio Kortrijk, Howest en het Wilde Westen de handen in elkaar geslagen. De stoel staat centraal, maar daarnaast zijn er ook kunstinstallaties, workshops en lezingen,  innovatieve projecten en  verrassende presentaties rond design voorzien.  De stoel is overigens een zeer goede keuze in deze coronatijd. Hij staat meer dan ooit symbool voor het samen zitten, samen komen, samen zijn en genieten. Zo legt ‘Wonder’ als festival het onderliggend belang bloot van de impact van de sociale interactie in de samenleving. Het resultaat is dan ook een knap parcours langs een boeiende presentatie van ruim 200 stoelen, chronologisch gesitueerd in de tijd.

Nieuwe ontwerpen

Creative City Tour

Voor de traditionele biënnale is het nog wachten tot volgend jaar maar Wonder biedt al een mooi voorsmaakje. Temer omdat Toerisme Kortrijk samen met de Designregio een wandelparcours heeft ontwikkeld dat mooi aansluit bij de Van Marcke site.  De wandelroute Creative City Tour neemt je op sleeptouw langs 6 creatieve buurten met 30 unieke landmarks, shops, horeca en events in de stad. Denk aan het Museum Texture, toonbeeld van de hoogdagen van de vlasindustrie, Budafabriek en Hangar K, als co-creatiehubs of de hogeschoolafdelingen Penta en The Level, bekend voor hun games. Er zijn uiteraard de Leieboorden, Overleie, Kortrijk Weide, het Muziekcentrum en de stationsbuurt die ook volop in ontwikkeling is. Maar daarnaast voert men de toerist ook langs horeca hotspots en shoppingstraten waar het goed toeven is.

De Creative City Tour is gratis verkrijgbaar bij Toerisme Kortrijk in het Begijnhofpark of te downloaden via www.toerismekortrijk.be. Het festival ‘Wonder’ heeft ook een goed uitgebouwde website en een nieuwsbrief: www.wonderkortrijk.be .

Perscontact: albane@clubparadis.be

Tekst: Jempi Welkenhuyzen

Foto’s: Jempi Welkenhuyzen, Jonas Verbeke en Alexandre Van Bassel