Proeven van Italië. Alles wat je wilt weten over de Italiaanse keuken
66726
post-template-default,single,single-post,postid-66726,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Proeven van Italië. Alles wat je wilt weten over de Italiaanse keuken

Proeven van Italië. Alles wat je wilt weten over de Italiaanse keuken

Dit standaardwerk van de wereldberoemde Italiaanse keuken kwam tot stand i.s.m. 159 gepassioneerde auteurs/koks. Oorspronkelijke Franse uitgave bij Uitgeverij Hachette (2020). Het boek is een mix van gastronomie, voedingswetenschap, historiek, cultuur & tradities, en staat vol met foto’s, illustraties, grafieken en kaarten (b.v. specialiteiten, wijnen, kazen, pizza’s).

De inhoudstafel achteraan geeft een indeling in 22 thema’s, die weliswaar niet in het boek wordt gevolgd en daardoor chaotisch is. Een thematisch en alfabetisch opgebouwd boek zou het een naslagwerk maken! Men start met een handleiding over o.m. keukengerei, verschillende maaltijden (b.v. antipasta, primi piatti, secondi piatti), tafelmanieren en woordenlijst.

Het boek is een streling voor het oog en tong om alles de revue te zien passeren:

 • Pasta: is afkomstig uit China (3de), maar Italië is wereldproductieleider
 • Pizza: Napels is de bakermat (en Unesco Werelderfgoed). De pizza veroverde de hele wereld, zoals de 1ste pizza in New York in 1885
 • Gnocchi en polenta
 • Rijst met risotto
 • Dranken: naast wijn (oranje, de natuurwijn, prosecco) en bier, komen ook spritz, vermouth (Turijn), en aperitieven (b.v. Americano, Bellini, Campari en Negroni) aan bod. En koffie: er zijn 35 manieren om deze te bestellen in Italië! Bezoek op uw reis een beroemd koffiehuis zoals Café Greco in Rome, en Florian (de oudste °1720) in Venetië
 • Alle groenten (b.v. aubergine en zucchina), fruit, kruiden (b.v. basilicum), sausen (b.v. balsamico uit Modena)
 • Alle vleessoorten (en vleesrassen van koeien, geiten, schapen, varkens, kippen en ganzen) en charcuterie (beroemde ham van Parma en San Daniele)
 • Alle vissen (b.v. ansjovis, sardienen, tonijn, zwaardvis) en schaaldieren
 • Soepen (b.v. minestrone)
 • Desserts: koekjes, chocolade en pralines (b.v. Gianduja op basis van hazelnoot), tiramisu, zabaione, cannole (Sicilië)
 • Specialiteiten bij Kerstmis (b.v. Panettone) en Pasen

Pluspunt zijn de talrijke recepten, waardoor het ook een kookboek is. Het is een overweldigende ode aan de zeer gevarieerde en regionaal gebaseerde Italiaanse keuken (met tal van Europese kwaliteitslabels), waarbij omzeggens alles aan bod komt.

Interessant is de van Italiaanse origine Slow food, de 8 portretten van grote Italiaanse chefs, meestal met 3* Michelin (Gualtiero Marchesi was de 1ste in 1985) en vermaarde osteries en pensions/hotels (b.v. Cipriani en Danieli in Venetië, Villa San Michele in Firenze). Leuk is de kennis over hoe het moet: pasta koken doe je zonder deksel en met toegevoegd zout wanneer het water kookt. Pasta eet je alleen met een vork; een mes is helemaal uit den boze!

Kortom: een standaardwerk van de unieke en alom geprezen Italiaanse keuken.

Auteur: François-Régis Gaudry & Vrienden. Uitgeverij Lannoo, Tielt, 2024. 400 blz., €59,99.

ISBN 978-94-014-9720 6

Recensie: Patrick De Groote