Redu: Na boekendorpje, nu ook kunststad
37094
post-template-default,single,single-post,postid-37094,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Redu: Na boekendorpje, nu ook kunststad

Redu: Na boekendorpje, nu ook kunststad

Redu, in de provincie Luxemburg, geniet sinds vorige eeuw internationale bekendheid als boekendorp. Door de antiquariaten en de vele tweedehands boekwinkels, trekt het dorp, dat amper 500 inwoners telt,  jaarlijks zo’n 300.000 bezoekers aan.  Sinds kort kreeg Redu er een nieuwe attractie bij: Mudia, een kunstmuseum, goed voor ruim 300 originele meesterwerken, waaronder Kandinsky, Véronèse, Bruegel en Spilliaert, om enkelen te noemen. Op korte tijd vonden  dan ook reeds zo’n 25.000 kunstliefhebbers de weg naar Redu.

Zaal oude kunst

Mudia wil kunst ontstoffen en democratiseren. Dat doet men door het museum kort bij de kijker te brengen: grote vitrinekasten laten toe het kunstwerk tot op een centimeter afstand te bekijken zonder dat een suppoost aan je arm trekt of er een alarm afgaat. Voor de jongeren heeft men over alle 20 zalen interactieve of ludieke trekpleisters voorzien die betrekking hebben op de tentoonstelling. Zo kan jezelf  een eigen impressionistisch werk creëren, model staan voor een schilderij  of een instructieve reis maken naar het hart van een triptiek van Jeroen Bosch. En dit concept van spelend leren slaat aan. Ook de presentatie van 7 eeuwen kunst, gevat in eenvoudige korte teksten en anekdotes, doorbreekt het elitaire karakter van een museum. En toch hangen hier zeven eeuwen topwerken van grote namen als Toulouse-Lautrec,  Van Dongen, Wouters, Picasso, Modigliani, Margritte, tot strips van Franquin, Geluck en Hergé bij elkaar. Schilderijen, sculpturen, tekeningen, foto’s, film, strips, alle disciplines en stijlvarianten, veelal gekregen in bruikleen, komen aan bod. Noem het een stuk kunstgeschiedenis in een notendop.

Interactief Museum

Tevens op gebied van architectuur vormt Mudia een uitdaging. Aan de buitenzijde ziet men een oude pastorij uit de 19e eeuw, die volledig opgaat in het straatbeeld van Redu. Maar eenmaal binnen wordt men verrast door een uiterst staaltje van moderne scenografie.

Alle informatie is tweetalig Frans-Nederlands op paneel en viertalig via de audiogids. Een catalogus overschouwt en vervolledigt de tentoonstelling. Er is restauratie voorzien.

Info: www.mudia.be

Perscontact : enoulet@gmail.com

Tekst: Jempi Welkenhuyzen

Foto’s: Anne Marie Jacob

Pop art