BFTP - Belgian Federation for Tourist Press | Reeks “time to momo”: Antwerpen, Brugge, Brussel en Gent
51439
post-template-default,single,single-post,postid-51439,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Belgian Federation of Tourist Press

Reeks “time to momo”: Antwerpen, Brugge, Brussel en Gent

Deze praktische stedengidsen van de Nederlandse uitgeverij “Time to momo” (voorheen de “100% reisgidsen”) over de 4 belangrijkste Belgische kunststeden zijn ideaal voor dagtrips en weekend. Alle steden zijn bovendien gemakkelijk per trein bereikbaar. Met deze reeks blijven wij (omwille van de coronacrisis) weer dichtbij huis in eigen land.

Aan locals werd gevraagd naar allerhande duurzame tips over bezienswaardigheden, horeca (met leuke hotelletjes, vele bio-, veggie- of vegetarische restaurants, coffeeshops), en shopping (o.m. conceptstores, vintage, designers …).

De handige gidsen starten met een algemene rubriek onderverdeeld in: intro, praktisch, vervoer,  fietsen. Vervolgens een aantal top-10 lijstjes (zoals restaurants, architectuur of kunst/cultuur, zondag, shoppen, parken, water).

Het beste van deze steden en regio komt in een aantal (3 à 6) wandelroutes (variërend in afstand) aan bod. Bij langere routes wordt de fiets aanbevolen. In elke momo-gids wordt gestart met de routebeschrijving (met plattegrond met exacte kleurstipaanduiding van de referenties), intro over de verschillende wijken, dan de bezienswaardigheden, en tenslotte de praktische rubrieken (eten en drinken; shoppen; leuk om te doen). De rubriek “hotels” vermeldt per reisgids slechts 5 hotels per stad… en het lijkt erop dat dit publiciteit is.

De kaartjes hebben een aanduiding van de geselecteerde duurzame adressen en zijn onderverdeeld in trips,  eten & drinken, shoppen, leuk om te doen, en hotels. De gids is doorspekt met tal van aanbevolen (en veelal alternatieve, budgetvriendelijke en creatieve) adresjes. Of alles onafhankelijk gekozen is kan moeilijk achterhaald worden, en is eigenlijk minder belangrijk. Achteraan is er nog de rubriek “Tijd over?” met interessante bezienswaardigheden en excursies (ook in de omgeving), alsook (het veel te beknopte) “Uitgaan”.

Het moderne, hippe en trendy concept kan zowat alle leeftijden aanspreken. De tips van “locals” (bij o.m. horeca en shopping) vinden wij zeker een meerwaarde, want hier verlaat men de klassieke paden. Uiteraard geeft deze reisgids geen volledig beeld van de steden, noch een gedetailleerde informatie omtrent de bezienswaardigheden … maar dit is ook geenszins de bedoeling.

Achteraan is een thematische index en (moeilijk leesbare) uitneembare “plattegrond” (of kaart) opgenomen met een overzicht van de geselecteerde (wandel en/of autoroutes), alsook een metrokaart voor Brussel in de binnenachterflap. Deze leuke lifestyle-reisgidsen geven extra een downloadbare kaart-app. Velen zijn fan en gebruiker van deze handige en vrij unieke – geenszins klassieke – reeks!

Wel één belangrijke opmerking: wat te denken van volgende uitspraak in de reisgids (zoals ook in vorige edities) over Brussel: “Brussel is een Franstalige stad, hoe graag de Vlamingen het ook anders zouden zien”… bij mijn weten is onze hoofdstad nog steeds officieel tweetalig!

Tip: kijk wel of je de meest recente editie leest of koopt … want de adressen (en prijsindicaties) zijn uiteraard tijdsgebonden! Voor actuele informatie is er wel een extra ondersteuning via de app. (www.timetomomo.com/apps)

Uitgeverij mo’media Rotterdam 2020-2021

Antwerpen , 152 blz., €17,99. ISBN  978-90-5767-825-7

Brugge, 112 blz., €14,99. ISBN  978-90-5767-951-3

Brussel,152 blz.,  €17,99. ISBN  978-90-5767-947-6

Gent,  92 blz., €17,99. ISBN  978-90-5767-792-2

Recensent: Patrick De Groote