Reeks Vlaamse Meesters
42243
post-template-default,single,single-post,postid-42243,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Reeks Vlaamse Meesters

Reeks Vlaamse Meesters

De Grote Rubens Atlas  
De Grote Bruegel Atlas
De Grote Van Eyck Atlas

Deze prestigieuze reeks (met steun van de Vlaamse Overheid) neemt u mee op reis met de grootste Vlaamse schilders. Auteur is historicus en reisjournalist Gunter Hauspie.

1/ De atlas over Rubens is ingedeeld in 13 rubrieken (of hoofdstukken) volgens een tijdslijn die start in het jaar 1561. Peter Paul Rubens (1577-1640) is de grootste schilder van de barokperiode en leefde in een spannende tijd. Denk maar aan de belangrijke artistieke uitwisseling met Italië, de godsdienststrijd, de rol van opdrachtgevers (of mecenassen). Rubens profileerde zich als man van de wereld: een succesvol kunstenaar, maar ook een gerespecteerd diplomaat en polyglot.

In De Grote Rubens Atlas volgen we de levensweg van de meester die begint in Duitsland (Siegen en Keulen) en vervolgens voert naar Italië (o.m. Mantua, Genua), Parijs, Spanje (Valladolid, Madrid), Londen en vooral Antwerpen (goed voor 6 hoofdstukken) waar hij het grootste deel van zijn leven doorbracht.

We zien de wereld waarin hij woonde (b.v. Het Rubenshuis in Antwerpen, en op het einde van zijn leefde vertoefde hij vaak in het kasteel Het Steen in Elewijt), werkte en zich ontplooide. Men ontdekt op een originele manier de plekken waar deze kunstenaar van wereldfaam zich liet inspireren.

2/ De atlas over Bruegel (de Oude) telt 7 rubrieken of hoofdstukken. Pieter Bruegel (1525/1530-1569) was één van de meest vernieuwende kunstenaars van de 16de eeuw. Hoewel hij vooral herinnerd wordt als een aandachtig observator van boerentaferelen, was Bruegel zoveel meer. Tekenaar, graficus, verteller, humorist, en een man die ons vaak een spiegel voorhoudt.

Die veelzijdigheid dankt de Vlaamse Meester onder andere aan de indrukken en inspiraties die hij opdeed op de verschillende plekken waar hij verbleef of naartoe reisde. Hij woonde en werkte in Antwerpen (goed voor 3 hoofdstukken), Brussel en in het belangrijke kunstcentrum Mechelen. Hij was ook een van de eerste Vlaamse schilders die een studiereis maakte dooheen Italië (met o.m. Mantua, Rome, Napels, Palermo). In het begin van de atlas zoekt men naar de herkomst van de familienaam Bruegel: ligt die in het Noord-Brabantse (NL) Breugel bij Eindhoven, of in het Belgisch Limburgse Grote Brogel (deel van Peer, met Bruegelmuseum, – wandel- en – fietsroute)?

In De Grote Bruegel Atlas reis je in het spoor van Pieter Bruegel naar al deze plaatsen die hem gemaakt hebben tot de invloedrijke schilder die hij was. Dankzij het vele oude en nieuwe kaartmateriaal en inspirerende routes kun je zijn levensweg zelf mee volgen.

3/ De atlas over van Eyck telt 9 rubrieken of hoofdstukken, startend met Maaseik (de vermoedelijke geboorteplaats van de broers en schilders Jan en Hubert van Eyck) en eindigend met Brugge over een tijdslijn van 1390 tot 1441. Van de wereldvermaarde Vlaamse schilder Jan van Eyck zijn wereldwijd amper een 20-tal werken overgebleven, met als meesterwerk de onlangs gerestaureerde polyptiek “De aanbidding van het Lam Gods” uit 1432 (in de Sint-Baafskathedraal in Gent). Men reist in het spoor van Jan van Eyck naar Tongeren, Luik, Gent en Brugge, alsook naar het buitenland (Hesdin en Rijsel in Frankrijk, en naar Portugal). Hij was één van de grootste vernieuwers in de geschiedenis van de schilderkunst.

Deze atlassen zijn rijkelijk geïllustreerd met schilderijen van de meesters zelf: de 43 nu nog bestaande werken van Bruegel (de grootste collectie bevindt zich in het Kunsthistorisches Museum in Wenen, met 12 van zijn werken); een selectie van de meer dan 1.000 schilderijen van Rubens (o.m. in de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Antwerpen) en tenslotte de werken van Jan van Eyck (namelijk 24, waarvan 3 in de VSA).

Reis mee met Rubens, Bruegel en Jan van Eyck door Europa, langs alle plaatsen waar zij hun voetafdrukken (= dé originele invalshoek voor een deze reeks) hebben achter gelaten.

Wij kunnen zonder meer deze prachtige reeks (waar toerisme en kunst elkaar ontmoeten) warm aanbevelen, vooral omwille van de originele invalshoek (nl. in het voetspoor treden van de Vlaamse Meesters), de verschillende boeiende wandelroutes (met plattegronden), de beschreven bezienswaardigheden en schilderijen. Kortom: er is een duidelijke link met toerisme. Elke atlas bevat ook stambomen, een namen- en plaatsnamen-register, alsook een zeer beknopte bibliografie.

Deze drie besproken publicaties zijn ook in het Engels verkrijgbaar.

Uitgeverij Lannoo, Tielt, resp. 2018 en 2020. Resp. 192, 202 en 195 blz., hardback, € 25,99 per deel. 

ISBN 978 94 014 4590 0 / 978 94 014 4589 4 / 978 94 014 4588 7

Recensent: Patrick De Groote