Reflections
67338
post-template-default,single,single-post,postid-67338,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Reflections

Reflections

Blikken op de Collectie Vlaamse Gemeenschap

Door Koenraad Jonckheere en Lien Vandenberghe

Dit fraai uitgegeven boek ligt reeds enige tijd op mijn salontafel. Het is intussen meermaals geraadpleegd door bezoekers.  ‘Blikken op de Collectie Vlaamse Gemeenschap’ toont voor het eerst het resultaat van jarenlang verzamelen en onthult de diversiteit en heterogeniteit van kunst in Vlaanderen.

Noem het de publieke ontsluiting van de kunstcollectie, maar dan te boek gesteld. Het geeft de lezer niet alleen een inkijk op het Vlaams Kunstpatrimonium, maar het geeft ook aan hoe deze collectie tot stand kwam. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen de collectie van de Vlaamse Gemeenschap en de Collectie Vlaanderen. De inleiding laat al vermoeden dat het beleid hieromtrent nogal wat structurele en complexe hindernissen heeft genomen. Sinds 1972 is de Vlaamse Gemeenschap gestart met een aankoopbeleid, ervoren ressorteerde kunst federaal. Naast de aankopen verkrijgt Vlaanderen ook werken uit schenkingen, legaten en overdrachten. Uit de 16.000 kunststukken biedt het boek een glimp van die veelheid. Maar dan wel goed gestructureerd en overdacht gebracht in tekst en beeld. De auteurs focussen vooral op aspecten die impact hadden op de productie en perceptie van kunst.

Het boek is opgedeeld in 7 hoofdstukken: Ambacht en Concept, Waarde, Politiek, Levensbeschouwing, Poëzie, Kennis en Diversiteit. Dit met in het achterhoofd dat de samenleving verandert. Wat vroeger geweldig werd bevonden, is nu niet altijd meer het geval. Kunstvormen veranderen ook en gaan mee met hun tijd, stijl, inhoud en media. Zo is er intussen terecht aandacht voor fotografie, film en video, naast digitale kunst, installaties en andere media. Het boek zegt ‘onder de waterlijn te kijken, weg van de top van de ijsberg’. En dat wordt goed geïllustreerd en onderbouwd. Denk aan verschillende tijdsvakken, thematische combinaties of traditie versus vernieuwing.

‘Blikken op de Collectie Vlaamse Gemeenschap’ ISBN 978 946466647 2 -NUR 640 Uitgeverij Hannibal Books.

Recensie: Jempi Welkenhuyzen