Regula Ysewijn toont onze rijke bakcultuur van de Lage Landen
65456
post-template-default,single,single-post,postid-65456,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Regula Ysewijn toont onze rijke bakcultuur van de Lage Landen

Regula Ysewijn toont onze rijke bakcultuur van de Lage Landen

Na enkele boeken over de Britse bakcultuur verdiepte culinair auteur Regula Ysewijn zich in de baktradities van de Lage Landen.  Die zoektocht resulteerde in ‘Van wafel tot koek’, een schitterend bak-, geschiedenis- en leesboek met een extra kunstzinnig tintje.

De naam Regula Ysewijn is onlosmakelijk verbonden met het VT4-programma Bake off Vlaanderen en Junior Bake off waar zij als jurylid de bakprestaties van de deelnemers evalueert.  Wat minder mensen weten is dat Regula ook culinair auteur en fotograaf is.  Haar passie voor bakken én voor Groot-Brittannië resulteerde in haar eerste boek ‘Pride and Pudding’ dat weldra gevolgd werd door  ‘The National Trust Book of Puddings’ en ‘British Baking Book’.  Ze kreeg opdrachten van o.a. The Guardian en Great British Food Magazine en  was ook jurylid van The Platinum Pudding Competition ter ere van het platina jubileum van de Britse koningin Elisabeth II.  Opmerkelijk voor een niet-Britse!  De Britten zaten op culinair gebied in een dipje door de wereldwijde negatieve kritiek op hun culinair gebeuren.
Dat Ysewijn met haar bakboeken net die culinaire tradities in de kijker stelde, gaf een boost aan het Brits culinair bewustzijn.

De Lage Landen

Door de Brexit, maar vooral door de Covid lockdown werd het moeilijk om nog naar de UK te reizen en dus nam Regula de eetcultuur van de Lage Landen onder de loep.  Het kostte haar acht jaar aan opzoekingswerk om in de Erfgoedbibliotheek de uitgebreide historische kookboekencollectie uit te pluizen en net die recepten te selecteren die typisch zijn voor een bepaalde stad of streek.  Met ‘Van wafel tot koek’ neemt Regula Ysewijn de lezer/bakker mee op een fascinerende reis door het culinair verleden van de Lage Landen.  Bakken toont het hart van een eetcultuur.  Dorpen en steden zijn fier op hun specialiteit en in moeilijke tijden zijn het net tradities die overleven.

Een stukje geschiedenis…

Vooraleer de lezer de recepten krijgt, serveert Ysewijn een stukje geschiedenis over de Lage Landen, de taalgrenzen en de geschiedenis van Antwerpen waar rietsuiker via de haven ons land binnenkwam.
Het receptenhoofdstuk begint met wafels, dé Belgische specialiteit bij uitstek, van Vlaamse, Luikse en Brusselse wafels, tot wafels met bier uit de 16e eeuw, nieuwjaarsrollertjes, laquemants,… en Regula’s wafels. En wie nog geen wafelijzer bezit, kan achteraan heel wat nuttige tips vinden om een wafelijzer met verschillende bakplaten aan te schaffen.

Een volgend hoofdstuk is gewijd aan winter- en feestbroden waar je kennis maakt met o.a. duivekater, Piot, maar ook met een rogge verdommeke, het pain à la grecque en het onmisbare worstenbrood.

Heel wat recepten zijn ook feestdag gebonden zoals de geutelingen, de dikke pannenkoeken die in de Vlaamse Ardennen gebakken worden rond de naamdag van Sint-Apollonia. Ook pretzels, beignets, vlaaien en allerlei snoepgoed voor Sint-Maarten en Sint-Nicolaas komen aan bod. In het hoofdstuk koekebrood serveert Regula o.a. hijlikmaker, Hasseltse speculaas, couque de Dinant, taaitaai en speculaasjes.

Elk recept wordt voorafgegaan door een historische achtergrond van het baksel en krijgt ook een mooie foto waarbij vaak serviesgoed, speculaasplanken en wafelijzers uit haar eigen collectie als sfeerschepper dienen.

‘Van wafel tot koek – Gebak uit het hart van de Lage Landen voor alle feesten van het jaar’ is een pareltje en dit niet enkel om de inhoud maar ook voor de kunstige cover en illustraties van Regula’s echtgnoot Bruno Vergouwen.

Praktisch: ‘Van Wafel tot Koek  – Gebak uit het hart van de Lage Landen voor alle feesten van het jaar’ van Regula Ysewijn is een uitgave van Carrera Culinair – ISBN 978904887000 4 – prijs: 35 Euro

Auteur: Rita Goethals