Reizen naar morgen vanuit een veranderende visie vandaag
39262
post-template-default,single,single-post,postid-39262,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Reizen naar morgen vanuit een veranderende visie vandaag

Reizen naar morgen vanuit een veranderende visie vandaag

Recent hebben Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir en Toerisme Vlaanderen het boek ‘Reizen naar Morgen ‘ voorgesteld. Dat gebeurde in de Sint-Godelieveabdij in Brugge. Een uitgave van Toerisme Vlaanderen in samenwerking met Davidsfonds vzw. Daarin  schetst men de theorie van de transformerende kracht van toerisme en hoe bezoekers, bewoners en ondernemers daarmee in de praktijk aan de slag kunnen gaan. ‘Reizen naar Morgen’ begon ooit met een grootschalige luisteroefening op initiatief van Toerisme Vlaanderen, maar vormt vandaag meteen de hoeksteen van het Vlaams toeristisch beleid van minister Zuhal Demir. Door de coronacrisis is ‘Reizen naar Morgen’ relevanter dan ooit geworden.

Sint-Godelieveabdij in Brugge

Reizen zal inderdaad een heel andere beleving krijgen. Vanaf nu is vakantie niet meer te vergelijken met vakantie voordien. Zoveel is duidelijk. De focus verschuift. Zo ontdekt men bv mooie plekken in de eigen omgeving. En overbevolkte trekpleisters zijn plots niet meer zo overbevolkt. Ook daar zal men één en ander moeten herdenken. Duurzaamheid wordt de nieuwe norm in de toeristische sector. En economische modellen worden herdacht. Ook het aspect van toeristenspreiding wordt een issue. Eén zaak is duidelijk, we zullen de platgetreden paden verlaten voor een nieuw soort toerisme. Waarin wordt gezocht naar de juiste balans tussen economische winst en rendabiliteit, maar toch met het oog voor een kwalitatieve en inspirerende reisbeleving, waar mensen, in florerende authentieke plekken en dito activiteiten verbonden worden tot één inspirerend verhaal.  Waar toeristen in het kader hiervan bewust hun bestemming kiezen. Oftewel, terug naar de kern van reizen!

Toerisme Vlaanderen ging al in 2017 met een grootschalige luisteroefening op zoek naar de positieve kracht van toerisme. Men beluisterde talloze verhalen van bijzondere reiservaringen. Ook werd onderzocht hoe de bewoners van de kunststeden in Vlaanderen dachten over hun plek, over bezoekers en over het belang van toerisme voor hun eigen omgeving en levenskwaliteit. Al snel was de conclusie dat toerisme geen doel op zich is, maar wel een middel om gemeenschappen te doen bloeien en meerwaarde te genereren voor bewoners, bezoekers en ondernemers.


“In 2018 maakten we de synthese van dit proces en schreven onze visie neer in een magazine getiteld ‘Reizen naar Morgen’,” vertelt CEO Peter De Wilde van Toerisme Vlaanderen. “Wat ooit begonnen was als een diepere reflectie over de ‘ziel van de plek’ ontpopte zich tot een nieuwe visie op de toekomst van toerisme. We kozen niet toevallig het beeld van de lindeboom omdat we het evenwicht tussen wat bewoners, bezoekers en ondernemers belangrijk vinden en wat de ziel van de plek vraagt organisch van aard is. Dat evenwicht kan, net als een boom, groeien of sterven waardoor gemeenschappen bloeien of uiteenvallen. Dit boek moet mensen inspireren en mee op weg helpen tijdens hun reizen naar morgen. Want we zijn er van overtuigd dat ‘Reizen naar Morgen’ hét vaccin voor toerisme is tijdens en ook na de coronacrisis.”


Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir maakte bij haar aantreden eind 2019 de positieve kracht van toerisme tot de hoeksteen van haar beleid. “Natuurlijk is er het economisch belang van toerisme, dat uiteraard van tel blijft. Maar naast welvaart is ook welzijn van zeer groot belang voor onze samenleving. We moeten de strikt economische benadering van toerisme bijsturen, van ‘meer’ naar ‘meerwaarde’, en van ‘rendement op investering’ naar ‘maatschappelijk rendement op investering’. De corona-torpedo die het toerisme midscheeps getroffen heeft dit jaar stelt de probleemstelling nog eens op scherp en bevestigt onze analyse dat het voortaan anders moet. Dit boek verzamelt de verhalen van wie toerisme en reizen een warm hart toedraagt, en daarbij resoluut de blik op morgen gericht houdt. Het boek zal niet alleen inspireren maar ook activeren om het toerisme in de toekomst anders aan te pakken. Ik draag ‘Reizen naar Morgen’ dan ook heel graag op aan al de positivo’s.”

Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir


Info: www.Davidsfonds.vlaanderen/reizennaarmorgen.

Perscontact:  Raf De Bruyn  raf.debruyn@toerismevlaanderen.be

Tekst en foto’s: Jempi Welkenhuyzen
Foto bovenaan: CEO Toerisme Vlaanderen Peter De Wilde, minister Zuhal Demir en burgmeester Dirk Defauw van Brugge