Retour de France
18233
post-template-default,single,single-post,postid-18233,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Retour de France

Retour de France

Over de route nostalgique naar het Frankrijk van nu

Pieter Giesen schreef een leuk verhaal over de 1.000 km lange legendarische route Route Nationale 7 van Parijs tot Menton (vergelijkbaar met de bekendheid van de Route 66 in de USA). Zij werd tot medio jaren ’70 veelvuldig gebruikt om naar het Zuiden (Provence, Côte d’Azur) te reizen, tot de komst van de autoweg. Deze nostalgische vakantieroute is nu aan revival toe als een soort slow travel.

Het boek leest vlot als een roman en is doorspekt met de actuele situatie (lees: problemen) van Frankrijk zoals de immigratie, het terrorisme, tot de komst van president Emmanuel Macron in 2017. De Nederlandse auteur (historicus en journalist) focust zich op 14 etappes en plaatsen langs de route en integreert daarbij telkens een thema: Lyon (de grote steden), Vienne (de Franse gastronomie), Nevers (het katholieke Frankrijk), de teloorgang van het platteland, de invasie van migranten in de banlieue van Parijs en de verloedering ervan. Ook kunst (schilders), architectuur (Le Corbusier), de auto-industrie (Citroën) en de hofcultuur (van de koningen in Versailles en Fontainebleau tot Napoleon) komen aan bod.

De zwart-wit foto’s zijn minder van kwaliteit en betekenen geen meerwaarde. Het is geen reisgids, maar geeft actuele achtergrondinformatie van een “bang” land waar alles veranderd is sinds 11 september 2001.

Een uitgave van De Bezige Bij, 2018, 271 blz., €19.99.  Ook verkrijgbaar als e-book.

Recensent: Patrick De Groote