BFTP - Belgian Federation for Tourist Press | Retrospectieve Roger Raveel
43799
post-template-default,single,single-post,postid-43799,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Belgian Federation of Tourist Press

Retrospectieve Roger Raveel

Dit jaar zou Roger Raveel 100 jaar zijn geworden. De ideale gelegenheid voor het Paleis voor Schone Kunsten (Bozar) om terug te blikken op zijn uitgebreide oeuvre. Zo worden er maar liefst 150 werken getoond uit private en publieke collecties. Denk aan schilderijen, tekeningen, grafiek en objecten, zorgvuldig verzameld en van commentaar voorzien door curator prof. Dr. Franz Wilhelm Kaiser. Raveel behoort tot één van de belangrijkste Belgische schilders uit de tweede helft van de twintigste eeuw. Het aantal creaties is indrukwekkend. De rode draad hierin: het universele in het alledaagse aan het licht brengen en dat via een heel eigen beeldtaal, balancerend tussen figuratie en abstractie, geïnspireerd door zijn dagelijkse omgeving.

Zelfportret

Roger Raveel bleef zijn hele leven wonen in zijn geboortedorp Machelen-aan-de-lei. De tentoonstelling start in 1948, wanneer Raveels karakteristiek realisme vorm krijgt. In tien thematische hoofdstukken spit de curator groei en thema’s uit. Denk aan ‘Zelfportret’, ‘Gestreept’, ‘Binnen en Buiten’, het symbolische vierkant, ‘Combines’ of het bekende ‘Karretje’. Het zijn referentiekaders die de kunstenaar richting geven tijdens zijn artistieke zoektocht naar de mens in al zijn dagelijkse beslommeringen, hetgeen ook al een universeel gegeven is.

De karretjes

Wegens de coronamaatregelen worden er per zaal een maximum aan toeschouwers toegelaten. Bozar werkt ook met een tijdslot. Tickets moeten vooraf worden geboekt en kosten 14 euro. Er zijn diverse kortingen voorzien. Met een ticket krijgt men twee euro korting op de tentoonstelling ‘Zien, schilderen, gesprek met Roger Raveel’ in het Raveelmuseum te Machelen-aan-de-Leie. Er is een mooie, verzorgde catalogus beschikbaar.  De tentoonstelling loopt tot 21 juli 2021.

Info: www.bozar.be

Perscontact: Leen Daems leen.daems@bozar.be Tekst en foto’s: Jempi Welkenhuyzen