Romeinse Tongenaren krijgen een gezicht
43986
post-template-default,single,single-post,postid-43986,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Romeinse Tongenaren krijgen een gezicht

Romeinse Tongenaren krijgen een gezicht

Mysterieus graf uit Romeins Tongeren geeft geheimen prijs.

Voor het eerst in ons land hebben specialisten het gelaat geconstrueerd van enkele Tongenaren die leefden in de Romeinse tijd. Het gaat om een man – vermoedelijk een veertiger – en twee kinderen, een meisje van drie jaar oud en een jongen van een jaar of zes. Hun stoffelijke resten werden gevonden tijdens de opgravingen op een Romeins grafveld aan de rand van de stad. De jaartelling dateert rond 10 voor Christus.

Burgemeester P. Dewael, prof .Henk van der Velde en schepen van cultuur An Christiaens poseren fier bij reconstructies

Hoewel ze begraven lagen in één en hetzelfde graf, wees DNA-onderzoek uit dat tussen de man en de kinderen geen verwantschap was. De man en de jongen lagen begraven op hun buik. Het meisje op haar zij, haar armen geklemd  rond de benen van de man. Over de exacte omstandigheden van hun dood tasten de onderzoekers in het duister. Is er sprake van een misdrijf? Werd het meisje geduwd en sloeg ze angstig haar armen om de benen van de men, waarna de kuil werd dicht gemaakt? Toch zijn van een klap of steek op de skeletresten geen sporen aangetroffen. Mogelijk stierven ze toch een natuurlijke dood en wilden de nabestaanden een liefdevol tafereel creëren.  Wel kon achterhaald worden dat zowel de man als de twee kinderen daadwerkelijk hebben geleefd in de omgeving van wat nu Tongeren heet. Het DNA  en de conserveringsgraad , naast de compleetheid van de schedels, gaf ook hun kleur van ogen, huid en haar prijs.  Daarom besloten de wetenschappers een gezichtsreconstructie uit te voeren. Dat gebeurde door fysisch antropoloog en archeoloog Maja d’ Holossy van de Universiteit van Amsterdam. Ze gebruikte daarbij dezelfde technieken die door de politie worden voorzien als het tot een reconstructie komt van lichamen. Op basis o.a. van een 3 D-print van de schedel, weefseldikte en andere technieken werden de aangezichtsspieren, de huid en de vetlaag in klei aangebracht. Van die ‘basisgezichten’ werden kopieën in siliconen rubber gemaakt. Die werden dan gepersonaliseerd  en afgewerkt met enkele hypothetische kenmerken, zoals rimpels bij de man. Vraag blijft was het een Romein of een autochtoon. Romeinen scheren hun gezicht glad en ook de haardracht is anders. Daarom is gekozen voor een semi-oplossing.

Specialist Maja d’Holossy reconstrueert gezicht jongen en gebruikt hiervoor politietechnieken.

Het resultaat van de reconstructie wordt geëxposeerd in de toegangshal van het Gallo-Romeins Museum aan de Kielenstraat te Tongeren. Iedereen kan er – gratis – een kijkje gaan nemen. Later zullen de gezichten worden toegevoegd aan de permanente tentoonstelling.

Meer info: www.galloromeinsmuseum.be

Perscontact: Patrick Mathei  Patrick.mathei@stadtongeren.be

Tekst : Jempi Welkenhuyzen Fotos: Anne-Marie Jacob/Stad Tongeren – GRM