Rubenshuis maakt zich klaar voor 2027
58970
post-template-default,single,single-post,postid-58970,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Rubenshuis maakt zich klaar voor 2027

Rubenshuis maakt zich klaar voor 2027

Op zondag 8 maart 2023 om 17u. heeft portier Peter Ceulemans het Rubenshuis symbolisch afgesloten en de sleutel overhandigd aan schepen van cultuur Nabilla Ait Daoud. Het historisch Rubenshuis blijft nu gesloten tot 2027 voor een grondige renovatie. Tegen 31 maart moet het museum volledig leeg zijn. Dit wil zeggen dat er een draaiboek is voor 300 collectiestukken en 500 stuks inboedel. Een deel gaat naar een depot, anderen gaan in bruikleen en sommigen ondergaan restauratie.

Het gebouw wordt duurzamer, veiliger en energiezuiniger. Er zijn niet alleen bouwdossiers. De bibliotheek wordt grondig gerestaureerd en er worden nieuwe verhaallijnen bedacht voor de toekomstige opstelling van de collectie. De tuin is reeds ontmanteld en deze winter werden er al nieuwe beplantingen geplaatst. De nieuwe baroktuin wordt een besloten hof.

In 2024 zal het nieuwe onthaalgebouw reeds kunnen opengaan aan het Hopland. Dit nieuwe centrum komt zijdelings aan het Rubenshuis. De bezoeker zal hier dan op verschillende niveaus kennis kunnen maken met de meester. Op niveau -1 komt er een digitale Rubens Experience. Het gelijkvloers is er voor de balie en de shop. Boven op niveau 2 en 3 komt de internationaal gewaardeerde Rubensbibliotheek en het onderzoekscentrum met documentatiecentrum voor gespecialiseerd opzoekwerk. Lezingen en prestaties zullen hier ook kunnen doorgaan. Er komt een publieksvriendelijke leeszaal met vrije raadpleging. Ook zal in dit gebouw het museumcafé komen, maar dit zal echter maar open gaan in 2027.

De huidige leeszaal in het oude Rubenianum blijft nog open. Dit is gelegen in een anoniem gebouw aan de achterkant van het Rubenshuis in de Otto Veniusstraat. Grofweg heeft men hier reeds een 3.000 tal biografieën over de meester zelf.

2027 wordt een groot Rubensjaar- 450 jaar na de geboorte van de schilder. Het vernieuwde museum wordt dubbel zo groot met een circuit dat volledig zal veranderen  samen met nieuwe verhalen. Er komt ruimte bij voor nieuw sanitair voor de bezoeker.

De stad Antwerpen investeerde 22,7 miljoen euro in het nieuwe Rubenshuis, aangevuld met 3 miljoen van Toerisme Vlaanderen.

Na het overhandigen van de sleutel las directeur Bert Watteeuw nog een brief voor van Rubens, een brief die de meester schreef aan zijn huismeester.

Info: www.rubenshuis.be

Perscontact: Nadia De Vree  Nadia.devree@antwerpen.be

Verslag en foto’s: Gust Charrin