BFTP - Belgian Federation for Tourist Press | SABENA. Het turbulente verhaal van een pionier
32017
single,single-post,postid-32017,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Belgian Federation of Tourist Press

sabena

SABENA. Het turbulente verhaal van een pionier

100 jaar geleden (dus in 1919) startte in ons land de commerciële luchtvaart met de oprichting van de SNETA door enkele bankiers en piloten. Daaruit ontstond op 23 mei 1923 de SABENA, dat na de (nu nog bestaande) KLM de oudste luchtvaartmaatschappij ter wereld was, maar die op 7 november 2001 werd opgeheven … en het grootste faillissement betekende uit de Belgische geschiedenis. In 12 – chronologisch op elkaar volgende – hoofdstukken komt het wel en wee van onze nationale flag carrier aan bod.

Omzeggens alle topics worden door Cynrik De Decker beknopt besproken: de pioniers, de piloten, de luchthavens en bedrijfsgebouwen (achtereenvolgens in Haren anno 1924, Melsbroek 1949 en Zaventem 1958), de routes, de vliegtuigtypes (met steeds een gemoderniseerde vloot van o.m. Douglas, Caravelle, Boeing), de publiciteit enz.

De bewogen geschiedenis kende vele hoogte- (zoals het Afrikanetwerk, het binnenlandse Congo-netwerk, Expo ’58) en dieptepunten (zoals dramatische ongevallen, dubieuze wapenleveringen, mysterieuze missies, kapingen). Het riante S-logo op de vliegtuigstaart schitterde over een wereldwijd netwerk. Sabena was de vaandeldrager van de Belgische natie… weliswaar veelal ten nadele van de belastingbetaler. Er werd in de loop van haar geschiedenis maar zelden winst gemaakt. Op het einde van haar bestaan stapelen de rode cijfers zich op, en wordt de luchtvaartmaatschappij overgenomen door Swissair … hetgeen de doodsteek betekende (met de laatste vlucht op 6 november 2001) na een omstreden faillissement.

Het boek is rijkelijk en kleurrijk geïllustreerd (met tal van historische foto’s). Verwacht echter geen diepgang en ook geen cijfers (over evolutie van passagiers of vracht), maar wel een populair vlot leesbaar werk (met achteraan een beknopte bibliografie).

Uitgeverij Houtetiek, 2019, Antwerpen. ISBN 9789089247834. Prijs  € 21,99. 244 blz.

Recensent: Patrick De Groote