Schouwburg Kortrijk één eeuw jong: 150 speelmomenten
48565
post-template-default,single,single-post,postid-48565,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Schouwburg Kortrijk één eeuw jong: 150 speelmomenten

Schouwburg Kortrijk één eeuw jong: 150 speelmomenten

Op 27 november 1920 opende de schouwburg Kortrijk voor het eerst de deuren. De Kortrijkzanen vielen haast in zwijm van verbazing. Die openingsavond was dé ‘big-bang’ in de regio. Door de jaren heen passeerden tienduizenden artiesten, vaak grote namen, de revue en miljoenen bezoekers nestelden zich in de rode pluchen zetels. Tijd voor een feest, een honderdjarige! Ware het niet dat corona roet in het eten strooide en dus wordt de eeuweling iets later gevierd. Onder de noemer ‘Schouwburgland’ neemt men je in kleine groepen mee op trip doorheen het gebouw. En dit door een zgn. ervaren gids. Maar niets is wat het lijkt. ‘Schouwburgland’ is immers geen historisch overzicht, maar een culturele beleving, waarbij bezoekers in groepjes worden meegenomen naar verleden, heden en toekomst. Zo belandt men in allerlei gangen, achter de coulissen en loges van de schouwburg waar een toeschouwer normaal niet komt. Via theater, muziek en dans wordt een hele belevenis gecreëerd. Denk aan de ‘vrieskamers’, het oorlogsverleden, een verrassend slot, kortom een inventief verhaal dat conceptueel is ontstaan tijdens de lockdowns. Elke voorstelling duurt tussen de 45 en 60 minuten. Om het half uur start een groepje van max.8 personen. De trip is toegankelijk voor mensen in een rolstoel.

De ‘vrieskamers’

De start van het nieuwe cultuurseizoen zal overigens in heel de Leiestreek niet ongemerkt voorbijgaan. De cultuurcentra van Menen, Kortrijk, Harelbeke, Waregem en Deinze presenteren samen het bijzondere theaterproject Melvius aan de Leie van het Leuvense collectief Ballet Dommage. Het project is een unieke samenwerking tussen professionele theatermakers en dertien amateurspelers uit de regio. Het geheel is gebaseerd op een wagenspel en vertelt het universele verhaal van vandaag, voorzien van hoop en troost.

Melancholische momenten

Wat de schouwburg van Kortrijk overigens betreft, staan er grote werken op stapel. Zo werd WIT Architecten BV uit Leuven aangesteld om het nieuwe Masterplan te realiseren. Naast een nieuw cultuurcafé, wordt voorzien in een nieuwe bijkomende theaterzaal, voor 200 personen. Voortes staan er heel wat renovatiewerken in de logistieke- en artiestenzones op de planning. Belangrijke speelpunten zijn toegankelijkheid, duurzaamheid, en creativiteit. Doel is de Schouwburg nog meer te profileren als een verbindend cultuurhuis in de streek. Zo wil men komen tot een ontmoetingsplek tussen publiek, artiest, professional en liefhebber. Daarnaast wil men het cultureel ondernemerschap stimuleren. Eén en ander is vervat in een zgn. ‘relanceplan’. De werken gaan van start in augustus 2023, waardoor de Schouwburg ook één cultuurseizoen gesloten zal zijn. Voor de vernieuwing van de schouwburg kosten om en bij 8,5 miljoen euro.

Verrassend slot

Voor meer info en de nieuwe cultuurkalender met het nieuwe podiumaanbod: www.schouwburgkortrijk.be
Perscontact: Alexander Ververken axel.ververken@kortrijk.be
Tekst en foto’s: Jempi Welkenhuyzen