BFTP - Belgian Federation for Tourist Press | Souvenir – Muzikale herinneringen door Peter van Best
39906
post-template-default,single,single-post,postid-39906,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Belgian Federation of Tourist Press

Souvenir – Muzikale herinneringen door Peter van Best

Een reisverhaal gekoppeld aan muzikale herinneringen. Het is een originele manier van Peter van Best om de lezer mee te nemen op weg langs Europa, Amerika en Afrika. Van Best is een Nederlandse  singer / songwriter, die vooral bekend is van festivals en twee albums uitbracht. Enkele van zijn composities waren goed voor de FIDOF-medaille in Hollywood en de Distant Accords Award in Cannes, in de jaren tachtig en negentig van vorige eeuw. Het is in deze context dat je deze reis- en muzikale memoires moet zien. Denk daarbij aan avonturen in  Schotland, de Vikingen, Toscanië en Umbrië of een Bourgondische fietstocht als inzet en je hebt meteen een verhaal. Reizen deels omwille van het werk, waardoor heuse vriendschappen ontstaan in de States, maar ook deels als ontspanning.  En dit in voor- en tegenspoed, met kleine kritische bemerkingen, inside tips en de nodige nuances uit een tijd dat de GPS nog niet bestond en van Best als een heuse plantrekker het lot tegemoet reed. Weg van de betreden paden neemt hij je mee langs kastelen, kloosters, kerkjes, musea en andere bezienswaardigheden. Vaak met vermelding van goede adresjes en geschiedkundige duiding, maar evenzeer gebaseerd op één enkel opmerkelijk voorval. Wat te denken als je een reservewiel van je wagen 500 kilometer ver bent vergeten, of landt in Sharm elk Sheikh inplaats van Caïro? En ook de ‘Hollandse zuinigheid’ ontbreekt niet: bij de boekhandel een Michelingids inkijken, om naam en faxnummer uit het hoofd te leren, zodat men de reisgids niet hoeft te kopen.

Een combinatie van toeristische info, anekdotes, vlot verteld, soms iets te opsommend, maar zeker humorvol geschreven. Met aan het einde van het boek enkele songteksten en reproducties van kleurrijke kunstwerken, die het afgelopen jaar ontstonden. Persoonlijk zou ik deze tussen de verhalen hebben verweven, maar dat is een keuze, waarover ik wel eens met de auteur de discussie wil aangaan.

Uitgeverij Boekscout.nl –  ISBN 9789464033410, paperback, geïllustreerd, verkoopprijs 19.99 €, inclusief kosteloze verzending in Nederland en België (https://www.boekscout.nl/)

Recensie: Jempi Welkenhuyzen