BFTP - Belgian Federation for Tourist Press | Speelgoedmuseum van België verhuist
39915
post-template-default,single,single-post,postid-39915,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Belgian Federation of Tourist Press

Speelgoedmuseum van België verhuist

Het vernieuwde Speelgoedmuseum van België verhuist naar een toplocatie in het nieuwe stationsgebouw van de stad Mechelen. De opening staat gepland voor de zomer van 2022.

Het is een fiere Bart Stroobants, voorzitter van de raad van Bestuur van het Speelgoedmuseum, die de aanwezigen verwelkomt.  Fier omdat het een belangrijke dag is in de geschiedenis van het museum maar ook omwille van de grote belangstelling voor deze persconferentie.

Bart Somers, titelvoerend burgemeester van Mechelen en viceminister-president van de Vlaamse regering reageert enthousiast. “Met de vernieuwing van de stationsomgeving en de ontwikkeling van de nieuwe Ragheno-site zal het station niet langer aan de rand van de stad liggen, maar er middenin. In het hart van de stad Mechelen. Dit station is dan ook de ideale locatie voor het nieuwe Speelgoedmuseum dat ongetwijfeld veel bezoekers zal aantrekken.”  Verder staat de minister ook even stil bij de geschiedenis van het station van Mechelen. In 2013 werd de eerste spadesteek gestoken voor de bouw van het nieuwe spoorwegstation. Dit is al het vierde station, op deze plaats, van Mechelen.  In 2027 zal het hopelijk volledig gerealiseerd zijn. Als je als toerist met de trein naar Mechelen komt zal je onmiddellijk kennis kunnen maken met dit Speelgoedmuseum voor je de rest van de stad bezoek. Bart Somers is ook heel blij dat het Speelgoedmuseum, dat nu in een aftands en compleet versleten gebouw zit, in de zomer van 2022 kan verhuizen naar deze nieuwe locatie.

Waarnemend burgemeester Alexander Vandersmissen vindt de verhuis van het Speelgoedmuseum naar het modernste stationsgebouw van het land een unieke promotie voor de visibiliteit van het museum én een wissel op de toekomst voor de wijk Nekkerspoel. De plek die vrijkomt aan de Nova-toren is immers de motor voor de make-over van de stationsomgeving Nekkerspoel en daarmee het sluitstuk van de vernieuwingsoperatie van de hele wijk. In de wijk Nekkerspoel zal de nadruk in de toekomst liggen op het wonen. De wijk wordt daarop verder in de toekomst opgewaardeerd.

Ook Mechels schepen van Cultuur en Toerisme Björn Siffer is opgetogen over de goede vooruitzichten: “Aankomen in het station van Mechelen, betekent aankomen in Mechelen Kinderstad”. De stad waar je kunt citytrippen en dit met je kinderen, je hoeft ze niet thuis achter te laten. Hij benadrukt hoe de stad zich terecht de kinderstad van België kan noemen door te wijzen op de aanwezigheid in de stad van enkele belangrijke attracties voor gezinnen met kinderen.  Deze attracties zijn op korte afstand gesitueerd van het station: Planckendael is op 2,8 km, Technopolis op 1,9 km, beeldsmederij de Maan op 1 km en het Speelgoedmuseum zal dan op nul meter gesitueerd zijn.

“Het station van Mechelen wordt de volgende jaren volledig vernieuwd en de aanwezigheid van het Speelgoedmuseum in de stationsomgeving geeft die vernieuwing extra glans. De locatie in een multimodaal knooppunt zal ongetwijfeld heel wat bezoekers aan het museum voor een duurzame mobiliteitskeuze doen kiezen.” zegt Sam Haccour, districtsmanager NMBS.

 “In 2022 viert het Speelgoedmuseum zijn 40e verjaardag.  Dag op dag bijna 40 jaar geleden zijn de eerste kiemen gelegd voor dit museum. We moeten teruggaan naar 1 november 1980 toen in de rand van het folklorefestival door Jef Heylen een kleinschalige tentoonstelling werd opgezet met oud speelgoed. Dit had zoveel succes dat mensen kwamen vragen om er iets permanent van te maken. In de Nova-gebouwen was er 1 verdieping vrij en op 1 april 1982 opende het museum er de deuren. In de zomer van 2022 verhuist het museum naar het centraal station van Mechelen” zegt een trotse Bart Stroobants, voorzitter van Speelgoedmuseum Mechelen vzw.

Het Speelgoedmuseum is een privémuseum met steun van de stad en de Vlaamse gemeenschap. Als alles volgens plan verloop zal het Speelgoedmuseum in de zomer van 2022 de deuren openen op de nieuwe locatie. Tot dan blijft het museum open op zijn huidige stek vlak bij het station Nekkerspoel. De totale oppervlakte van het nieuwe museum zal, verspreid over twee verdiepingen, 3.500 m² bedragen waarvan 2.000m² aan vaste en 1500 m² aan tijdelijke tentoonstellingsruimte. Het wordt daarmee beperkter in omvang, maar niet minder groots in opzet. Het Speelgoedmuseum mikt op 80.000 bezoekers (nu is dit 60.000) per jaar op de nieuwe locatie. Om dat ambitieniveau waar te maken investeert het Speelgoedmuseum €2.000.000.

Info: www.speelgoedmuseum.be

Perscontact: Julie Van Craen communicatie@speelgoedmuseum.be 

Tekst en foto’s: Marc Declercq