Spirits Inn Beringen
61166
post-template-default,single,single-post,postid-61166,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Spirits Inn Beringen

Spirits Inn Beringen

Zondag 16 april kan je in het Casino van Beringen naar de zesde editie naar Spirits Inn Beringen, het ondertussen bekende whisky en spirits festival. Dit jaar koos de organisatie voor een datum in het voorjaar. De vorige edities gingen door in september maar omdat er in die periode al een veelvoud aan festivals zijn, wordt nu gekozen om het seizoen te openen.

Het festival is op vijf jaar uitgegroeid tot een specialleke onder de festivals: Om het met de woorden van Double Strainger (blogger Geert Conard) te zeggen: “Het is zeker de moeite. Een klein festival, maar barstensvol oude en zeldzame bottelingen. Hier proef je zaken die je nergens anders zal proeven… Ik kijk er elk jaar echt naar uit”.

 

Elk jaar zorgt Daniel Quanten, een erudiet whiskykenner uit Leopoldsburg, voor straffe standhouders en primeurs.

Zo zal dit jaar Steven Randels van de Ierse Boan Distillery aanwezig zijn op het Berings festival. En zo leren we meteen het verschil tussen Ierse whiskey en Schotse whisky, de e maakt vaak een wereld van smaakverschil.

En in avant-première heeft Steven Randels drie nieuwigheden bij die officieel pas in het najaar gelanceerd worden waaronder de ‘Dark Symphonie’, een 10 en 16 jarige Ierse whiskey.

Boan Distillery is een jonge ambitieuze Ierse distilleerderij van de familie Cooney en brengt whiskey op de markt onder de naam ‘The Whistler’. Fluit het dus gerust rond!

 

Maar er is nog zoveel meer.

Het Aerts Paradijs, lokale trots uit Beringen, waar op ambachtelijke wijze destillaten gemaakt worden, is voor de tweede keer aanwezig.  Jeroen Aerts brengt een nieuwe botteling mee van hun appelstook op bourbon vat. Ook een grappa gemaakt van de persresten van het  Berings wijndomein Beau Marais en een kriekenlikeur op basis van verse krieken.

En de kenners weten dat in Koersel ook whisky ligt te rijpen. Jeroen Aerts heeft beloofd enkele samples van hun (toekomstige) whisky mee te brengen. En wie deze vorig jaar heeft geproefd, weet dat de ambities van Jeroen de juiste richting uitgaan.

 

En hoe vaak heb je een ‘Keeper of the Quaich’ als standhouder op je festival?

Wel, Spirits Inn Beringen, heeft er een te strikken. Geert De Bolle van The Whisky House is één van de eerste whisky enthousiastelingen in België. Samen met Alex Oger laat hij je de lekkerste en zeldzaamste bottelingen proeven. Keepers of the Quaich is een exclusieve en internationale organisatie. Zij herkent en erkent diegenen die een uitzonderlijke toewijding aan de Schotse whiskyindustrie tonen. De organisatie is opgericht door de invloedrijkste distillateurs van Schotland en vormt daardoor van nature het kloppende hart van de whiskyindustrie.

 

Praktisch
Zondag 16 april van 13u tot 18u in Whatz Hap Casino Beringen, Kioskplein.
Meer info via  www.spiritsinnberingen.be

Tekst en foto’s: Hans Put