BFTP - Belgian Federation for Tourist Press | Sprankelend Hageland
55532
post-template-default,single,single-post,postid-55532,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Belgian Federation of Tourist Press

Sprankelend Hageland

Op de Houwaartse wijngaard werd op vrijdag 29 juli de aftrap gegeven van ’Spankelend Hageland’, een campagne van de provincie om de Hagelandse wijnregio in de kijker te zetten. In de verwelkoming door schepen Germaine Willems van de gemeente Tielt-Winge werden de toeristische troeven van de gemeente: De wijnbank, de Vloeybergtoren en de fruitstreek opgesomd.

Wijnbank: zittend gemeentebestuur Tielt-Winge, staand wijnboeren en gedeputeerde.

Hierna was het de beurt aan Gunther Coppens (gedeputeerde van de provincie Vlaams-Brabant) om de campagne ‘Sprankelend Hageland’ voor te stellen. Het Hageland is de oudste wijnregio van de lage landen. Na een heel moeilijke periode sinds de kleine ijstijd en tijdens de periode van Napoleon zijn er nu enkele bedrijven die zeer kwaliteitsvolle wijn produceren. Hij roept ook de wijnbouwers op om een confrérie van de Hagelandse wijn op te richten zodat men sterker staat in de markt en zo de wijn en de streek ‘Sprankelend Hageland’ meer bekend kan maken.

De provincie heeft een nieuwe aromakaart ontwikkeld waarop alle mooie dingen van het Hageland kunnen worden teruggevonden. Opvallend hierop is het aantal wijnbouwers die deelnemen aan ‘Sprankelend Hageland’. Bij deze wijnbouwers kun je het product proeven. Volgens de gedeputeerde kun je het Hagelandse landschap vergelijken met het landschap in Umbrië en Toscane. Hij wil ook twee zaken in de kijker stellen namelijk het sportief fietsen en anderzijds het wandelen en fietsen. Hiervoor zijn er een wijnbelevingsroute (43,6 km) voor fietsers en een van berg tot bergwandeling (10,7 km) ontwikkeld. Bij deze werd gedacht aan de beleving waarbij je door mooie landschappen komt maar ook langs plaatsen waar je iets kunt consumeren.

Tot slot is het wijnbouwer Joris Eekhout , secretaris van de Houwaartse wijngaard die kort een toelichting geeft in verband met de Wijnbank. Het concept heeft hij in 2019 gezien in Duitsland en sinds half juni staat hier nu deze bank op de verbinding tussen de Vloeybergtoren  (4,3 km) en het kasteel van Horst 2,2 km.

Toerisme Vlaams-Brabant organiseert samen met de gemeentes van het Hageland van 20 augustus tot en met 11 september, gedurende vier weekends, open wijndagen waarop je de Hagelandse wijndomeinen en wijngaarden kunt ontdekken en misschien het allerbelangrijkste, je de wijnen ook kan proeven.

Info:  : www.toerismevlaamsbrabant.be/wijn

Perscontact: Kirsten Cels  kirsten.cels@vlaamsbrabant.be

Verslag en foto’s: Marc Declercq