(Sp)rankelend Hageland
38127
post-template-default,single,single-post,postid-38127,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

(Sp)rankelend Hageland

(Sp)rankelend Hageland

Twee weekends boordevol Hagelandse wijn

Het Hageland. Een Vlaamse streek in Oost-Brabant en een klein deel in het westen van Limburg. Een gebied tussen Scherpenheuvel, Aarschot, Tienen, Diest, Halen en Landen. In het oosten begrensd door de Gete en in het noorden door de vallei van de Demer. Een gebied met mooi heuvelland en beboste ruggen en met heel wat bezienswaardigheden. Denk aan het Kasteel van Horst, de Abdij van Averbode of de basiliek in Scherpenheuvel om iets te noemen. Maar het Hageland is ook de eerste en oudste erkende wijnregio in Vlaanderen. Dit heeft alles te maken met de terroir, die deels uit leem, deels uit ijzerzandsteen. Uitstekend voor wijnbouw. Zeker op de zuiderhellingen. Dat resulteerde in de jaren ’90 van vorige eeuw in een zgn. ‘B.O.B.’, een Beschermde Oorsprongsbenaming, die refereert naar de geografische oorsprong van de wijn. Bij zo’n wijn zijn alle druiven afkomstig uit de streek. 

“In het Hageland is het glas altijd goed gevuld”, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor toerisme. “Het succes van de Hagelandse wijn, een bijzonder streekproduct met speelse kleuraccenten en een lekkere afdronk, is te danken aan het klimaat de ondergrond en de zachte zuiders wijnhellingen.”

Monique Swinnen

Nochtans bestaat dé Hagelandse wijn niet. De terroir en de creativiteit van de wijnbouwers zorgen elk op zich voor een enorme variatie/ Wit, rood, rosé, met of zonder bubbels. Van een gepassioneerde hobbyboer met 35 are tot een gepassioneerd beroepswijnmaker die 20 hectare exploiteert. Kennis van zaken, kwaliteitscontrole, intensieve druivenselectie, vendage verte en nog zoveel meer dat bij wijn maken komt kijken, zorgen voor een divers Hagelands palet dat men moet proeven.

En dat kan tijdens (Sp)rankelend Hageland. Twee weekends in september (5 en 6 / 12 en 13) zetten 22 wijnbouwers de poorten open. “ Die lopen dit keer in een iets andere stijl”, aldus Monique Swinnen. “ Alle domeinen aangesloten bij de actie kregen extra geld voor beschermingsmaterialen om iedereen corona-proof te ontvangen. De gidsen zullen met groepjes van tien personen werken. Overal zijn QR-codes voorzien met meer informatie. Wat wel zéér belangrijk is: iedereen moet van huis uit zijn of haar eigen wijnglas meenemen en ook eventueel een picknickdekentje als men tussen de gaarden wil picknicken.”

Alle wijnbouwers samen

Ieder jaar wordt de zgn. ‘Aromakaart’ aangepast. Dit keer heeft Toerisme Vlaams-Brabant de fiets- en wandelroutes per wijnbouwer toegevoegd, alsook een wijngeur in de kaart verwerkt. Wij hebben al eens over de ‘neus en het glas’ van het mooie fotomodel gewreven, maar we verklappen voorlopig niets. Al is de geur inderdaad zeer herkenbaar. “ Met de aromakaart komt men alles te weten over de delicate smaken en toetsen van de Hagelandse wijnen en heeft men in één oogopslag een idee van de diverse wijnboeren in de streek”, luidt het.

Bij de fietsroutes zijn er twee fietsfiches aangepast. Er is de zgn. ‘Wijnlandschappentocht’ en de ‘Horstroute’. Wandelaars kunnen kiezen uit zeven fiches langs de diverse domeinen.

In samenwerking met ‘Straffe Streek’ werd een (Sp)rankelende Proefdoos ontwikkeld. In die doos zitten een aantal Hagelandse wijnen met bijpassende streekproducten en toeristische tips. De doos is verkrijgbaar bij het netwerk van de ‘Straffe Streekhoekjes’ in de provincie. Op die manier kan men nog nagenieten als men huiswaarts keert of als men opteert te verblijven in de diverse logies van de regio.

Een (Sp)rankelende proefdoos

Zo kan men oa opteren voor een hotel, B&B of gite, maar sinds kort zijn er ook drie plaatsen voor campers en mobilhomes. En helemaal nieuw is een glamping op een wijndomein in Scherpenheuvel-Zichem. Slapen naast de wijndruiven, douchen tussen de dennenbomen en ontbijten op de top van een heuvel. Mooier kan niet!

Aan de wijncampagne is ook een wedstrijd verbonden. Wie surft naar de website kan hieraan deelnemen en maakt kans op een beleefbon van 10 euro. Die bon geeft korting bij de attracties in de provincie Vlaams-Brabant of kan worden besteed bij de aankoop van wijn. En zo is de cirkel mooi rond.

Praktisch: www.toerismevlaamsbrabant.be/wijnwww.straffestreek.be en https://shop.kivalo.be/provincie-vlaams-brabant

Perscontact: Frank IIsbroux frank.ilsbroux@vlaamsbrabant.be

Tekst: Jempi Welkenhuyzen  Foto’s: Anne Marie Jacob