Sri Lanka: uw vitaal eiland
67112
post-template-default,single,single-post,postid-67112,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Sri Lanka: uw vitaal eiland

Sri Lanka: uw vitaal eiland

De Ambassade van Sri Lanka in Brussel organiseerde recent in de ‘Sri Lanka Residence’ een evenement om het recente economische herstel van Sri Lanka en de opkomende economische kansen van het eiland onder de aandacht te brengen. Zo’n  55 deelnemers van de Europese Commissie, de Belgische regering, de pers en een dwarsdoorsnede van de particuliere sector in België waren vertegenwoordigd.

Veel kansen

De netwerksessie van het evenement bood de deelnemers de gelegenheid om te communiceren met de ambassadefunctionarissen en om veel gerichte toekomstige engagementen in de sectoren handel, toerisme en investeringen in detail te bespreken. Ambassadeur van Sri Lanka in Brussel Chandana Weerasena legde kort uit hoe Sri Lanka in korte tijd een opmerkelijk economisch herstel doormaakte na een ongekende economische crisis. Hij benadrukte ook dat Sri Lanka nu klaar is voor diepere economische activiteiten met het buitenland. Sri Lanka is 65.610 vierkante kilometer grot. Het is een zeer vitaal eiland waar 22 miljoen mensen wonen en werken. Gelegen in de Indische Oceaan vormt het de poort naar Zuid-Azië. Het bruto binnenlands producte werd in 2022 geschat op 77 miljard dollar, met een groeipercentage van 1,6 procent Vorig jaar tekende men exportcijfers op van 11,9 miljard dollar en een import van 16,8 miljard dollar. Voor ons land concreet ging het over 221,45 miljoen dollar versus 58,17 miljoen dollar. Er is dus zeker een voordeel te doen voor onze zakenwereld. Export betreft vooral rubberbanden, kleding en thee, terwijl de import vanuit ons land o.a. naar diamanten en ruwe tabak gaat. Belgische bedrijven die investeren zagen of laseren er diamanten, situeren zich in de juwelensector, rubberproducten, I.T., sigaren en kokos.

In 8 dagen 8 unieke ervaringen

President of BFTP Jempi Welkenhuyzen met Thavishya Mullegamgoda (Minister Commercial)

Minister (Commercieel) van de Ambassade van Sri Lanka Thavishya Mullegamgoda hield een uitgebreide presentatie over handels-, toerisme- en investeringsmogelijkheden in Sri Lanka. Haar presentatie was gericht op waarom Sri Lanka een energiek en levenskrachtig eiland is voor buitenlanders en onderstreepte redenen voor de Belgische particuliere sector om verdere wegen te verkennen en om zaken te doen met Sri Lanka. De minister (Commercieel) moedigde de aanwezigen aan om de zakelijke betrokkenheid bij Sri Lanka uit te breiden. Ze benadrukte ook de redenen voor buitenlandse reizigers om het land te bezoeken. Het toerisme kende een dieptepunt na corona in 2021, maar kruipt weer uit het dal. Zo waren er vorig jaar toch weer 1.487.303 toeristen die terug de weg vonden naar het eiland. Tot nu toe ziet het er veelbelovend uit want tot nu toe staat het cijfer 784.651 al op de teller. Dus de helft is al overschreden in vijf maanden tijd. Waarom moeten de toeristen naar Sri Lanka komen? Omdat men hier in 8 dagen tijd 8 unieke ervaringsmomenten kan opdoen, luidt het antwoord. Het is een authentieke, diverse en compacte toeristische bestemming met veel mogelijkheden: surfen, duiken en onderwater safari, strandvakantie, maar ook het 3000 jaar culturele erfgoed, met UNESCO – sites en Sri Lanka hoort met zijn 14 natuurparken tot de wereldtop inzake hotspots voor wildlife. Denk aan de Aziatische olifant, de luipaarden, beren en tal van vogelsoorten. Sri Lanka is ook het land van de Ayurveda sinds 5000 jaar. Wellness en Spa zijn hier traditie. Uiteraard vormen de landschappen zeer grote troeven. Ook hier UNESCO Bio-erfgoedsites, goed voor 101,25 hectare botanische tuinen, 202.500 hectare theeplantages en 350 watervallen, om iets te noemen. En dan hebben we het nog niet over de aroma’s, specerijen, fruit e.d. gehad. Sri Lanka als land voor de fijnproevers, spicy of not. Minister Thavishya Mullegamgoda stipte ook de nieuwigheden aan waarop haar land gaat inzetten: cruise toerisme, MICE e de ‘Digital Nomads’. Zo heeft Club Med al laten weten Sri Lanka op de 2e plaats te zetten voor deze ‘digitale nomaden’. Dat zijn vaak mensen die omwille van de lage leefkosten, de mooie omgeving een interessante werkbalans zoeken en graag veel reizen.  Ze werken flexibel, verdienen geld om hiermee rond te trekken. Daarom is een goede wifi-werking in internetcafé’s, hotelkamers en co-workingspaces van uiterst belang. Hierop wil Sri Lanka dan ook anticiperen. Net als in India groeit ook hier de IT-sector.

Geslaagde bijeenkomst

Authentiek Sri Lankaans buffet

Het evenement werd bijgewoond door ambtenaren van een aantal EU-instellingen die banden hebben met Sri Lanka. Denk aan de Europese Dienst voor extern optreden, het directoraat-generaal Handel, Gezondheid en Voedselveiligheid. Zo waren er ambtenaren die zich bezighouden met het sustainabel SAP+-beleid van de EU. Er was ook een vertegenwoordiging van het Belgisch Agentschap voor Buitenlandse Handel en aan de Belgische regering gerelateerde organisaties voor bedrijfspromotie. Particuliere ondernemers uit verschillende sectoren, zoals reis- en toerismesector, thee, bedrijfsadvies, import en export en functionarissen van verschillende kamers van koophandel in België stonden ook op de lijst. Tot slot noteerde men vertegenwoordigers van luchtvaartmaatschappijen, de Internationale Militaire Sportraad gevestigd in Brussel, onderzoeksinstellingen en journalisten. Alle deelnemers genoten tijdens het evenement van authentieke Sri Lankaanse gerechten en Ceylon-thee. Productmonsters van verschillende Sri Lankaanse bedrijven en toeristische brochures werden op de locatie getoond, waardoor iedereen een goede kijk kreeg op hetgeen Sri Lanka te bieden heeft.

Tekst: Jempi Welkenhuyzen

Foto’s: Anne Marie Jacob