Stad van Ideeën – Biografie van Parijs
52660
post-template-default,single,single-post,postid-52660,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Stad van Ideeën – Biografie van Parijs

Stad van Ideeën – Biografie van Parijs

Een boek met een heel andere invalshoek als dit van het onlangs besproken ‘De Ziel van Parijs’ van Dirk Velghe. Alec van der Horst vertrekt vanuit de geschiedenis van de stad en van de filosofische bewegingen, al of niet ontstaan in deze stad.

De auteur met een filosofische background woont sinds 1998 in Parijs en kent als gids de stad door en door. Tijdens de eerste lockdown kwam hij op het idee ‘een portret te schetsen van de manier waarop de stad fungeerde als voedingsbodem voor nieuwe ideeën en de nieuwe ideeën als voedingsbodem voor de stad’.

Alec van der Horst noemt Parijs de meest filosofische stad der wereld met tientallen straten en pleinen genoemd naar filosofen die er gewoond en geschreven hebben (de Boulevard Voltaire, de rue Descartes, de Place Sartre – Beauvoir, de rue Jean-Jacques Rousseau, …). Drie keer in haar geschiedenis ontstonden hier belangrijke intellectuele stromingen: in de Middeleeuwen met Thomas van Aquino die scholastiek doceerde aan de Sorbonne (13e eeuw), tijdens de Verlichting (18e eeuw) en na de tweede Wereldoorlog met de existentialistische ideeën van Jean-Paul Sartre en Simone de Beauvoir.

Ondanks zijn filosofische invalshoek is het geen saai boek geworden; door zijn ervaring als gids  vermeldt het voldoende feiten en anekdotes die het boek aangenaam leesbaar maken, zoals de diefstal van de Mona Lisa in 1911, of over het mummiepoeder afkomstig van geroofde Egyptische mummies dat een afrodisiacum zou zijn, of hoe de rijke familie van Thomas van Aquino een prostituee betaalden om hem te laten afzien van zijn plan om bij de dominicanen in te treden, of hoe de communistische burgemeester van Montmartre het straatje voor de Sacré-Coeur liet omdopen tot de rue Chevalier de la Barre, een vrijdenker die geweigerd had zijn hoed af te nemen voor een processie en daarvoor ter dood werd veroordeeld, ….

Het boek is geen reisgids in sensu stricto, wel een welgekomen aanvulling voor wie het intellectuele klimaat doorheen de geschiedenis van deze boeiende stad wil ontdekken.

Uitgeverij Ten Have, 2021, ISBN 9789025909758, 400 p, € 29,99

Recensent: Didier Van Houts