BFTP - Belgian Federation for Tourist Press | STAL – Vernacular Animal Sheds
55741
post-template-default,single,single-post,postid-55741,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Belgian Federation of Tourist Press

STAL – Vernacular Animal Sheds

Dikwijls ergert men zich tijdens het wandelen en fietsen aan vervallen stallen op weilanden en akkers. Fotograaf Servaas Van Belle trok vijf jaar lang op zoek naar ‘pareltjes’ van stallen. Eerst legde hij bij mooi weer de gps-coördinaten van zijn onderwerpen vast zodat hij ze later gemakkelijk kon terugvinden om ze bij mist te fotograferen. In totaal legde hij vanuit zijn woonplaats Knokke-Heist duizenden km af doorheen Vlaanderen en Wallonië.

Stallen op weilanden kom je tegen in alle vormen, kleuren en diverse materialen: steen, hout, betonnen palen, ijzer, golfplaten.  Door zijn onderwerpen bij mistig weer te fotograferen isoleert hij ze en ontdoet ze van storende elementen zoals koeien, afspanningen, bomen, windmolens. Het is architectuur van bricoleurs die door de jaren heen verweerd is.

‘Een feestelijk zootje’ noemt Stefan Vanfleteren het in zijn uitgebreide inleiding. ‘Stallen zijn nog ondergewaardeerd erfgoed in een land van machtige kathedralen, kerken en kapelletjes… Met deze stille gids ben ik op weg naar een wonderlijk kruispunt op een verlaten veld waar fotografie, architectuur, beeldhouwkunst en erfgoed elkaar galant voorrang verlenen’.

Zo kan tijdens je wandeling of fietstocht je ergernis om deze koterijen omslaan in bewondering.

Een uitgave van Hannibal, 2022, 192 p. € 55,00. ISBN 978 94 6436 637 2

Recensent: Didier van Houts