Station As wordt ‘A Station’
68116
post-template-default,single,single-post,postid-68116,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Station As wordt ‘A Station’

Station As wordt ‘A Station’

Cultuur, natuur en toerisme verbinden

De site rond het stationnetje van As wordt het uithangbord voor toerisme, cultuur en natuur. De oude treinwagon waarin de toeristische dienst was gehuisvest krijgt een fraai bezoekersonthaal. Samen zal men er de geschiedenis van kolen, André Dumont, maar ook het stationsverleden en meer terug in beeld brengen.

Het nieuwe onthaalgebouw

Zo komt er een interactieve en innovatieve expo in de vroegere treinwagon, naast het onthaalcentrum, waar men op digitale schermen de geschiedenis van As, de natuur, met mijnverleden en het verhaal van het stationnetje laat herleven op een belevingsvolle wijze. Langs de ramen van de wagon passeren historische momenten van het station en de regio. Enkele andere oude goederenwagons worden onder handen genomen door atelier ‘Haute Cuisine’ BV. Het bedrijf dat ontwerpen van textielpatronen, kleding en juwelen, meubels en decoratie zal er zijn kantoor huisvesten en in de twee resterende wagons ruimte maken voor kunsttentoonstellingen van regionale artiesten.

“Het nieuwe toeristische onthaal is een sprekend voorbeeld van de opwaardering van de site,” luidt het. Het grote glazen gebouw met steigerhout en staal vormt meteen de blikvanger, waar men je meeneemt in het verhaal van het mijnverleden.”

‘A Station’- actief

Nieuwe logo

Vooral het grote aanbod aan nieuwe activiteiten moet nog meer publiek naar A Station lokken. Zo staan er verrassende nieuwigheden op het programma. Denk bv aan disc- en bosgolf midden in de natuur. Via een parcours van 15 holes doorloop je een soort minigolfconcept, met een looping of een brug in wilgenhout, tot een houten katapult toe, goed voor 2 kilometer golfplezier.  Een leuk alternatief is dan weer de zgn. discgolf, waarbij het erop aankomt tijdens een parcours  van 800 meter verschillende buckets te doorlopen door zo weinig mogelijk worpen met een disc of frisbee te gooien.

Voor de kinderen komt er tegenover het terras aan brasserie ’t Stasjon’ een groot multispeeltuig en ze kunnen meerijden met de minitrein 2.0, voorzien van digitale beelden. Ook is er een leuk dierenzoekspel voor hen voorzien. Voor de grotere kids is de real life horrorgame ‘Demise of the Gricers’ voorzien. Deze videogame duurt tot 3 uur waarbij men het op moet nemen tegen professionele acteurs. Naar verluidt komt men van heinde en ver, zelfs uit het buitenland afgezakt naar As voor dit spel. Wie het iets informatiever wil, tipt men de QR-code met het verhaal van het neergestorte vliegtuig. Een mysterie ontrafeld.

Bijzonder fietsverhuur’

Street Art

Tussen het nieuwe onthaal en het historisch stationsgebouw komt er een plein voor activiteiten en events. Het stationsgebouw zelf werd uitgebreid met een gezellig overdekt terras. Ook de fietsverhuur kreeg een upgrade tot ‘Bijzonder fietsverhuurpunt’ met in het aanbod elektrische fietsen, tandems, een bakfiets en een fiets voor andersvaliden. De fietskelder is uitgerust met oplaadpunten voor E-bikes en het fietsherstelpunt ligt kortbij het station. Leuk is dat de fietssnelweg je in no-time van As tot Genk voert. Voeg daar nog nieuwe naburige fietsroutes aan toe, zoals ‘Fietsen tussen de terrils’, ‘Fietsen door de heide’ of ‘Het Kolenspoor’, dan is de fietservaring compleet.

Wandelaars kunnen een zgn. ‘Street Art’ wandeling maken. Op de sporen staan tal van treinstellen die kunstvol werden aangepakt in 2018 en sinds kort opnieuw een beurt kregen. Onder de naam ‘Off the tracks’ wandel je onder bruggen met graffiti en door de natuur.

Plek met potentieel

Brasserie ‘t Stasjon

Het is duidelijk dat de vernieuwde site van As heel wat potentieel kent. Ze is nu reeds een stopplaats voor heel wat wandelaars en fietsers. En dat zal naar de toekomst toe nog groeien. Hierop heef het viersterren boetiekhotel Mardaga, dat pal aan de overkant ligt, al geanticipeerd. Niet alleen werden de 18 kamers gerenoveerd, ook kreeg men een vergunning om er nog eens evenveel bij te bouwen.

As investeert in totaal 2,5 miljoen euro in de nieuwe site, waarvan een deel met toelage van de Vlaamse overheid en het Grindcomité. Vlaanderen investeert mee omdat het rendeert, heet het. Of zoals Ignace Schops, één van de bezielers van het Nationaal Park Hoge Kempen – waarvan As een toegangspoort is – ooit zei: “Als je 1 euro investeert in de natuur, krijgt de samenleving er 10 euro voor terug.” Het is de bedoeling dat de plannen gerealiseerd zijn tegen het nieuwe toeristische seizoen 2025.

Voor meer info: Kirsten Hoeven, dienst communicatie via communicatie@as.be of Leen Peeters, Dienst Toerisme, toerisme@as.be

Tekst: Jempi Welkenhuyzen – foto’s: Anne Marie Jacob en Dienst Toerisme As.