‘De Keizerkop’ van Suske en Wiske, promotie voor Tongeren.
67837
post-template-default,single,single-post,postid-67837,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

‘De Keizerkop’ van Suske en Wiske, promotie voor Tongeren.

‘De Keizerkop’ van Suske en Wiske, promotie voor Tongeren.

Ook al zegt Standaard Uitgeverij dan het 374ste stripalbum van Suske en Wiske ‘De Keizerkop’ geen bewuste promotie is voor de stad, toch pikt Atuatuca Tungrorum, zoals Tongeren anno 54 voor Christus heette, er toch een graantje van mee.

Tekenaars en scenarist bij Suske en Wiske

Het verhaal speelt zich af in de oudste stad van ons land en draait rond het bezoek van de nieuwe keizer. Gebruik wil dat er dan het hoofd van de nieuwe keizer op een beeld wordt geplaatst. Een correct geschiedkundig feit, opgevist door scenarist Peter Van Gucht tijdens zijn bezoek aan Orange (F). Burgemeester Lambix komt dan ook in de problemen wanneer blijkt dat het nieuwe hoofd gestolen blijkt. Het begin van een heel avontuur, met allerlei knipogen en anomalieën. Zo herken je de Rolling Stones in het verhaal, staan tussen de standbeelden Manneken Pis,of de buste van de jonge Vandersteen en zelfs Asterix en Obelix lopen vlotjes doorheen het beeld.

Omdat het grootste deel van het Tongerense verleden ondergronds ligt, denk o.a. aan het Teseum, is dit verhaal voor de stad een toeristische opsteker, vindt schepen Patrick Jans. “De geschiedenis wordt op een ludieke, toegankelijke manier in de kijker gebracht. Misschien een idee, om later, Tongeren eens in een hedendaagse setting te brengen.”

Stripfragment

Wat alleszins klopt is het feit dat de tekenaars Wout Schoonis en Chris Verhaeghe een beetje vals hebben moeten spelen om de decors aan elkaar te rijgen. Zo kan je wel een reconstructie van een authentieke tempel terugvinden, zoals die ook als maquette te vinden is in het Gallo-Romeins Museum, maar de Moerenpoort, de stadswallen en zeker Ambiorix horen tot de Middeleeuwen en de 19e eeuw. Wat dan wel weer correct is: beelden in kleur, verwijzend naar de tentoonstelling in het GRM, die op 1 september de deuren sluit. Overigens werd heel de strip afgetoetst en geïnspireerd door het GRM, heet het.

Hoe dan ook, ‘De Keizerkop’ biedt weer een ontspannend verhaal en wie Tongeren wil verkennen, kunnen we de stadswandeling aanraden.  Via een traject van bijna 5 kilometer loop je in een lus van de Kastanjewal langs tal van bezienswaardigheden, waaronder de Moerenpoort en het GRM. Collega Geert heeft bij reisroutes.be een brochure voorzien die je kunt downloaden. Zo kun je de strip een beetje te voet volgen.

Suske en Wiske ‘De Keizerskop’, Strips Standaard Uitgeverij, 7,99 eu. Er is ook een luxe versie verschenen: hardcover, met ex-libris, 44 p, prijs 39,95 eu.

Tekst: Jempi Welkenhuyzen

Foto’s: © Raymond Lagae – illustratie: Standaard Uitgeverij

Perscontact: jente.lambrechts@standaarduitgeverij.be