Take the slow road Schotland
34520
post-template-default,single,single-post,postid-34520,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Take the slow road Schotland

Take the slow road Schotland

Inspirerende reisroutes door heel Schotland met de camper of auto

Schotland-fans, en met name zij die het liefst op pad gaan met een camper en dat bij voorkeur heel rustig aan doen, zullen ongetwijfeld inspiratie kunnen halen in het net verschenen boekwerk van de bekende Britse kampeerboekenauteur Martin Dorey.

Het boek oogt met zijn frisse lay-out, aantrekkelijke typografie, ludieke routekaartjes en tientallen uitnodigende foto’s bijzonder fraai en met een aanbod van niet minder dan 25 uitgestippelde en beschreven routes komt het camperlievende publiek beslist wel aan zijn trekken. Handig is dat in de inleiding start en eindpunt, de afstand, een bij benadering voorgestelde duur van de trip en de door de auteur gebruikte, gespecialiseerde OS Landrangerkaarten kort vermeld worden. Op een kleurrijk, aantrekkelijk voorgesteld kaartje (weliswaar zonder schaal) wordt de route zelf ook nog eens in het rood aangeduid.

En dat Schotland over ongeëvenaarde troeven beschikt, is al langer bekend: ruwe berglandschappen, rotsen, pieken en kliffen, bergbeekjes, meren, stranden, dromerige vergezichten en zo meer. Al die facetten van een overweldigende natuur komen via de beschreven routes door het hele land mooi tot hun recht. Die routes bestrijken geografisch heel Schotland zodat je zowel de westkust (Loch Fyne, Kintyre…), de eilanden (Barra, Noord-Lewis…), Zuid-en Midden-Schotland (Stirling, Pitlochry…), de Oostkust en Cairngorms en de Hooglanden, en het Noorden in je eigen rustige tempo kunt ontdekken. In het verhalende tekstgedeelte zelf of in het deeltje na elke routebeschrijving, ‘In de omgeving’ genaamd, geeft de auteur enkele tips die een specifieke doelgroep wellicht wel kan interesseren: plekken waar je zeehonden kunt spotten of springende zalmen, rode eekhoorns, unieke ‘lochs’ (meren) of ‘glens’ (valleien), snorkel- en surferplekken, goede visgronden, een whiskydistillerderij of een gezellig restaurant met een of andere plaatselijke specialiteit of een leuk cafeetje. Elk hoofdstuk wordt afgerond met een aantal tips voor overnachtingsplaatsen (camperplekken of in de vrije natuur, maar dat is, zo vernemen we, heel strikt gereglementeerd) en camperverhuurbedrijven.

Toch enkele minpunten. In tegenstelling tot de frisse en verzorgde vormgeving van deze gids kan dat van het taalgebruik jammer genoeg niet gezegd worden. Dat is bijzonder arm, stroef, houterig en daardoor erg storend zodat deze lezer zich meermaals flink geërgerd heeft. Ik laat in het midden of de auteur zelf of de vertaalster (of een eindredactie?) hiervoor verantwoordelijk is. Hierbij als voorbeeld het inleidende stukje over de Westkust p.35. ‘De westkust van Schotland is ruig, vol diepe inhammen, lochs en afgelegen plaatsen. (…) De kustlijn is grillig en lastig en de wegen zijn vaak langzaam en schitterend, met een fraai uitzicht over het water op de schiereilanden en eilanden in de verte en de belofte van nieuwe plaatsen om te ontdekken. De kust is volmaakt voor campers en mag niet worden overgeslagen…net als de rest van Schotland.’

Of wat te denken van de ontaal op p.186: ‘In Kirroughthree, onze een na laatste 7stanes-halte, hebben de rode, zwarte en blauwe routes een fantastische finish heuvelafwaarts, gevolgd door een warme douche, een hogedrukspuit om de fietsen schoon te maken en een stuk taart met een kop koffie in het café’. Help, waar blijft de taalpolitie?

Wat na een tijdje ook behoorlijk op de zenuwen gaat werken is dat de auteur uitentreuren herhaalt (natuurlijk heeft hij gelijk!) dat iedereen meer respect moet opbrengen voor de natuur en dat kampeerders de gekozen kampeerplek altijd ‘schoon’ moeten houden. Door dat voortdurende geherhaal komt de auteur, die de lezer op de koop toe ook nog geregeld over een voorbije ‘emotioneel moeilijke periode’ denkt te moeten onderhouden, erg moralistisch en zeurderig over. Een voorbeeld op p.156: ‘Ik moest hier terugkomen om de spoken (welke? nvdr) uit het verleden te vergeten. Ik moest bij dit eiland surfen om me weer als nieuw te voelen’. Er zijn mooie psychologische romans geschreven waarbij de natuur als decor de getormenteerde ziel van het hoofdpersonage dramatisch kracht komt bijzetten. Van een reisgids verwacht ik dat niet.

Wie zich niet, zoals deze recensent, stoort aan krakkemikkige zinsbouw, houterige schrijfstijl, niet-trefzekere woordkeuze en vaak zweverig gezwam zal bij het voorbereiden van een camperreis naar het prachtige Schotland een overvloed aan praktische informatie vinden, bovendien gepresenteerd in een leuk ogende en creatieve lay-out en -het moet worden gezegd- enthousiast verteld.

Uitgeverij Unieboek/Spectrum, onderdeel van de groep Lannoo, Tielt, 2020

Paperback, 352 blz., € 25,99, ISBN: 978 90 00 36821 1

Recensent: Guy Meus