BFTP - Belgian Federation for Tourist Press | TANZANIE & ZANZIBAR
21773
single,single-post,postid-21773,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Belgian Federation of Tourist Press

recensie0005

TANZANIE & ZANZIBAR

In de reeks ‘Bibliothèque du Voyageur’ van Gallimard is het gidsgedeelte niet alleen belangrijk, maar informatie over cultuur; maatschappij en natuur is in hoge mate aanwezig. Je vindt er uitgebreide kaderstukjes over de eerste bewoners (zo’n 7 miljoen jaren geleden zouden apen en mensen er een aparte evolutie gekend hebben), Arabische handelaars die vanaf de zevende eeuw langs de kust handel dreven en naast de Islam ook het slavendom introduceerden, vanaf 1840 verkennen Europeanen het land (hier verschijnen Stanley en Livingstone ten tonele), na WO1 neemt Groot-Brittannië het koloniaal bewind van de Duitsers over. Het land (Tanganyika) wordt onafhankelijk in 1961 en president Nyerere introduceert Ujamaa (Afrikaans socialisme gebaseerd op coöperatieve dorpsstructuren), in 1964 ontstaat Tanzania door het samengaan van Tanganyika en Zanzibar.

Tanzania telt 58 miljoen inwoners behorend tot 130 etnische groepen. In tegenstelling tot de meeste Afrikaanse landen kent het land geen etnische spanningen, hoewel het behoort tot één van de armste landen in Centraal-Afrika. Sinds 1992 kent het land een meerpartijenstelsel.

Toerisme is één van de belangrijkste economische factoren: éen vierde van het grondgebied is beschermd natuurgebied. Je vindt er, met uitzondering van woestijn, alle Centraal-Afrikaanse landschappen terug. Safaritoeristen kunnen er op zoek gaan naar ‘the big five’.

In de gids vind je een tiental rondritten, enkele klinken ons bekend in de oren: de Kilimanjaro, de Serengeti, de Ngorongoro krater, het Victoriameer,… maar tientallen andere parken bieden minstens evenveel safariplezier maar zijn soms moeilijk toegankelijk door de gebrekkige infrastructuur.
Het eiland Zanzibar telt in Stone Town door zijn eeuwenoude handelsstromen mooie historische gebouwen met Portugese, Arabische (de sultan van Oman resideerde er) en Engelse invloed.

Tot slot vind je in de gids een uitgebreid overzicht van transportmogelijkheden (o.a. de dalla-dalla of collectieve taxi is er zeer populair), van hotels, lodges en kampen, restaurants en veel praktische info.

Een uitgave van Gallimard – Bibliothèque du Voyageur, 2018, ISBN  9782742451036, 314 p.

Recensent: Didier Van Houts