Tentoonstelling “De straat op” (Huis van Alijn)
50313
post-template-default,single,single-post,postid-50313,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Tentoonstelling “De straat op” (Huis van Alijn)

Tentoonstelling “De straat op” (Huis van Alijn)

Hoe vaak heb je al deelgenomen aan een of andere manifestatie op straat? Dat hoeft geen betoging te zijn, maar kan even goed een carnavalstoet, een processie, een bloemencorso, een herdenking, een mars voor het goede doel, … Wat betekent “op straat komen” in het dagelijkse leven van de afgelopen decennia?

Een nieuwe tentoonstelling in het Huis van Alijn stelt zich (en jou ook) vragen als: waarom komen mensen de straat op, hoe uiten ze zich op straat, hoe organiseren ze zich op straat, … Hoe divers dergelijke “optochten” ook mogen zijn, toch zijn er een aantal gemeenschappelijke facetten. Daaraan is deze tentoonstelling gewijd.

Affiche antirakettenoptocht

Wat betekent “op straat komen” voor de vorige generaties en voor ons? Je merkt wel dat er nieuwe thema’s zijn die de mensen bijeen brengen op straat. Van klimaatbetogingen, pride parades, herdenkingsoptochten tegen zinloos geweld of tegen racisme was de voorbije decennia nog geen sprake. Toen waren er bijvoorbeeld veel kleine processies, grote raketbetogingen, de witte mars, …  Ook al komen er nieuwe thema’s aan bod, de “straat op” blijven we doen, over de jaren en de generaties heen.

Terugkijken naar het verleden, dat blijven we doen. En dat is precies domein waarin het Gentse Huis van Alijn een bijzonder stevige reputatie heeft. Op deze tentoonstelling her(ontdek) je hoe men zich organiseerde bij “op straat komen”. Vroeger waren er affiches, nu spelen sociale media een belangrijke rol. Hoe kleden we ons bij dergelijke straatoptochten: in een middeleeuwse outfit, als een carnavalszot, als een sereen figuur, als heks, in ons zondags kostuum of gewoon casual? En lopen er reuzen mee op straat?

Bloemencorso Gent 1968

De tentoonstelling in het Huis van Alijn toont diverse optochten, maar biedt de bezoekers ook een blik achter de schermen: ontwerptekeningen zijn interessant, maar onmisbaar zijn de talloze vrijwilligers die zich belangeloos inzetten.

Hoe maak je een betoging, stoet, mars of optocht levendig? Wat is de rol van muziek en beweging, van vlaggen, van maskers en kostuums, hoe verpak je een eventuele boodschap via spandoeken, pancartes of affiches?

Naast een klassiek bezoek aan deze tentoonstelling zijn er ook methodieken uitgewerkt voor scholieren uit het middelbaar onderwijs.

Deze interessante tentoonstelling loopt tot en met 8 mei 2022 in het Huis van Alijn

Info: www.huisvanalijn.be

Perscontact:  Annelien Noppe   Annelien.noppe@stad.gent
Tekst en Foto’s : Robert Declerck