BFTP - Belgian Federation for Tourist Press | Tentoonstelling Palace Cinema over Louis de Funès: “ We mogen weer lachen! “
49406
post-template-default,single,single-post,postid-49406,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Belgian Federation of Tourist Press

Tentoonstelling Palace Cinema over Louis de Funès: “ We mogen weer lachen! “

Cinema Palace aan de Anspachlaan in Brussel kiest bij de opening van zijn eerste tentoonstelling voor een icoon uit de Franse filmwereld, nl. Louis de Funès. Een carrière die a-typisch was, zoals men zal merken doorheen deze expositie.

De tentoonstelling belicht chronologisch de inspiratiebronnen van de acteur en zijn burleske genialiteit, die hem op zijn 50– jarige leeftijd naar de top van de Franse box-office bracht. Aan de hand vanzo’n 150 werken waaronder, de auto van Fantomas, de kostuums van Rabbi Jacob of ‘la soupe aux choux’, maar ook foto’s, tekeningen, posters, scenario’s en filmfragmenten, wordt de kijker rondgeleid in de wondere wereld van de acteur, die een harde werker was. Aan de hand van filmfragmenten zal overigens ook blijken dat zijn humor niet zo vrijblijvend was, eerder zelfs kritisch bij momenten.

Het organiserend team

De tentoonstelling kende eerder een groot succes in Parijs, maar werd voor Brussel aangepast aan de ruimte. Ook kent ze een andere verteltrant, waarbij opvalt dat de audio in Brussel veel beter is dan in de Cinémathèque van Parijs. “ Waarom voor deze tentoonstelling werd gekozen? Omdat het belangrijk is dat de mensen na anderhalf jaar pandemie de vreugde terugvinden, er mag weer worden gelachen,” luidt het. Ook al omdat de figuur van de Funès breed toegankelijk is. Palace wil hiermee aantonen meer dan alleen maar een bioscoop te zijn, maar ook een ontmoetingsplaats voor cultuur, met aandacht voor expo’s en evenementen. Zo hoopt men ook een nieuw publiek aan te trekken, niet eenvoudig na twee lockdowns. 

Programmatie

Naar aanleiding van deze tentoonstelling programmeert cinema Palace een selectie van 18 films. Die zijn alle in het Nederlands ondertiteld.  Ook de expo is tweetalig. Een deel van de films is opgenomen in de reguliere programmatie, andere worden gekoppeld aan een evenement, dat al-dan-niet wordt ondersteund door een bekende Vlaming, Waal of Brusselaar, die komt getuigen van zijn liefde voor de Funès. Denk aan de gebroeders Taloche, Adil el Arbi, of Sven De Ridder.  Daarnaast zijn er nocturnes en komt een oenoloog of een filosoof één en ander toelichten. Er zijn schoolvoorstellingen en elke laatste zondag van de maand loopt er een familievoorstelling. Kinderen krijgen een leuk doe-boekje dat 3-talig is uitgewerkt.

Overzicht

Espace Quartier

Het kleine broertje van de expo bevindt zich in de metro, vlakbij de Palace, via de ingang bij café Les Brasseurs. In Espace Quartier staan zuilen opgesteld, zijn er touchscreens, vitrines en projectieschermen. Tien Brusselse tekenaars zorgen er voor een remake en soms kritische interpretatie van vroegere bekende filmaffiches.

Espace Quartier

Info en tickets (€ 10 inkom voor de expo): www.cinema-palace.be

Perscontact:  Valerie Depreeuw        valerie.depreeuw@telenet.be

Tekst: Jempi Welkenhuyzen
Foto’s: Steven Welkenhuyzen