Tentoonstellingen en wandelingen in de Sint-Jacobskerk (Antwerpen)
26155
post-template-default,single,single-post,postid-26155,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Tentoonstellingen en wandelingen in de Sint-Jacobskerk (Antwerpen)

Tentoonstellingen en wandelingen in de Sint-Jacobskerk (Antwerpen)

Bart de Wever en Tom Meeuws krijgen een rondleiding in de Sint Jacobskerk.

Bart de Wever en Tom Meeuws krijgen een rondleiding in de Sint Jacobskerk.

Wie een zeventiende-eeuwse kaart of panoramisch zicht van Antwerpen bekijkt, verbaast zich ongetwijfeld over het aantal kerken dat het stadsbeeld bepaalde. Veel bedehuizen gingen echter na de Franse tijd verloren.
“Gelukkig bezit de stad met Onze-Lieve-Vrouwe kathedraal, Sint-Andrieskerk, Sint-Carolus Borromeuskerk, Sint-Pauluskerk en Sint-Jacobskerk vandaag nog steeds vijf monumentale kerken, die we als echte kroonjuwelen moeten koesteren” aldus burgemeester Bart De Wever. In zijn openingsspeech opperde hij zelfs het voorstel dat een bezoek aan deze vijf historische pareltjes eigenlijk tot curriculum en de eindtermen van de Antwerpse schoolgaande jeugd zou moeten behoren.
Als historicus moet je de burgervader ook niet overtuigen dat investeren in en het restaureren van dit erfgoed eigenlijk altijd een goed idee is.

Momenteel ondergaat de Sint-Jacobskerk een totaalrestauratie. De uitvoering verloopt in twee fasen. Eerst zijn de westzijde van de kerk en de bijgebouwen aan de beurt. Nadien volgt de oostzijde van het gebouw. Het einde van alle werken is voorzien in de loop van 2027 en dan hebben Vlaanderen en de stad Antwerpen in de periode 2019 -2027 ongeveer 16 miljoen euro geïnvesteerd.

Blik op de werf

Trompe l'oeil

Trompe l’oeil

De werfzone van de Sint-Jacobskerk is afgeschermd met een grote houten wand, waarop een fotoprint werd aangebracht. Door deze trompe-l’oeil blijft het totaalbeeld van het interieur van de kerk voor de bezoeker behouden. Tevens kan de bezoekers een unieke blik achter de schermen werpen via de kijkruimte, welke in de centrale ruimte in elkaar werd getimmerd.
Tijdens de eerste werffase blijven de oostzijde met de kooromgang en de crypte van Pieter Paul Rubens toegankelijk voor kerkgangers, binnenlandse en buitenlandse bezoekers.
Via de Antwerp Museum app (www.antwerpmuseumapp.be) kan de bezoeker meer te weten komen over de kerk en haar geschiedenis.
Volwassenen kunnen kiezen tussen een historische, een kunsthistorische, een religieuze of een bouwhistorische audio-wandeling. Voor kinderen tussen 7 en 12 jaar is er de route “Engeltjes & Bengeltjes” waarbij elke bezienswaardigheid aangeduid wordt met een uitgewerkt engeltje van de hand van illustrator Joris Snaet.

Tenslotte kunnen de bezoekers naast dit alles ook de tijdelijke tentoonstelling in de zijbeuk van de kerk ontdekken. Aan de hand van oude kaarten, foto’s en video’s krijgt men zo een duidelijk beeld van de restauratiewerken.

Info: Sint Jacobskerk, Lange Nieuwstraat 73, Antwerpen

Toegangsuren voor toeristisch bezoek: Alle dagen: 14.00 – 17.00 uur

Volwassenen: 3 euro
Groepen 20+, studenten: 2 euro
Gratis: – 12jaar, personen met een beperking, inwoners stad Antwerpen, leerlingen -18 jaar vergezeld door hun leraar

Rondleidingen: sintjacobskerk@topa.be

Perscontact: Katrien Dewil, Katrien.dewil@stad.antwerpen.be

Tekst en foto’s: Tom Vermeiren