Texture Kortrijk brengt expo ‘Super Tactility – Soft Technology’
57256
post-template-default,single,single-post,postid-57256,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Texture Kortrijk brengt expo ‘Super Tactility – Soft Technology’

Texture Kortrijk brengt expo ‘Super Tactility – Soft Technology’

Jonge ontwerpers op het kruispunt van tactiel en digitaal

Texture, het museum van vlas en textiel in Kortrijk presenteert dit najaar een expo die het kruispunt opzoekt tussen tactiele gevoeligheid en de hedendaagse digitaliteit.  De tentoonstelling kadert in het stadsfestival WONDER. ‘Super Tactility-Soft Technology’ brengt 16 deelnemers, die anders kijken naar de wereld die intussen zonder digitaliteit haast ondenkbaar is geworden.  Nochtans willen des te meer mensen terug naar het tactiele.

Digitaal vs traditioneel ambacht

Curatoren Anneleen Swillen, Ariane Heystraeten, schepen van cultuur Axel Ronse, conservator Sylvie De Coster, Lisa Declercq (Designregio Kortrijk)

Ariane Heystraeten staat in voor de creatie- en innovatieprojecten  bij Texture. Ze studeerde Textielontwerp en is geïntrigeerd door textiele handelingen.  Samen met Anneleen Swillen is ze de curator van de nieuwe tentoonstelling. “Er is nood aan een bewuster leven. Wie zijn we, wat doen we en waarom?’ “ In deze tentoonstelling gaat het om een kruisbestuiving van tactiliteit versus digitaliteit. Hoe voelen materialen aan, welke gewaarwording is er van degene die de materialen aanraakt, welke reactie geeft dit tegenover de nuances vanuit het computer gestuurde. Soms neigen de ontwerpen naar kunst, soms is het een ontwerp, de tentoonstelling is alleszins zeer divers. We hebben grafisch werk, productdesign, digitaal versus handgemaakt, kortom we duiken in het digitale en vertalen dat dan weer naar het reële. Alle wijzen van het tactiele komen aan bod.”

Duurzame alternatieven

Algemeen zicht op tentoonstelling

De tentoonstelling is opgebouwd rond zeven thema’s die een rode draad vormen doorheen het werk van de ontwerpers. Daarbij wordt vaak gewerkt vanuit een bepaalde achtergrond. Denk aan een jacquardontwerp met Ethiopische motieven. Deels machinaal geweven, deels handmade. Ook kijken sommige ontwerpers naar het duurzame. Denk aan het ontwerpersduo Kuyckx-Meers die werken met plantaardig gelooid leder. Aan de hand van snij- en vouwtechnieken transformeren zij leder tot handtassen. Door het materiaal zo intact mogelijk te houden, kan het na zijn levenscyclus eenvoudig weer ontvouwen en opnieuw worden gebruikt. Thomas Renwart werkt dan weer met een mix van wol, katoen, lurex, papier, rubber, mohair en linnen. Hij kweekt in zijn ateliertuin effectief narcissen, die hij fotografeert en dan naar een weefsel vertaalt. En sinds de Covid-pandemie houden we steeds vaker online meetings. Dat is niet altijd even onschuldig. Naast ons gezicht komt ook ons interieur in beeld. Onze job dringt zo binnen in onze privésfeer. Bovendien kijken niet enkel collega’s maar ook bedrijven mee. Achter de schermen verzamelen eigenaars van videochatsoftware onze data om algoritmes te trainen, zo blijkt. Als tegenreactie creëerde 3D-kunstenaar Tom Delboo een digitale filter, die je gelaat tot een patroon van pixels vervormt. Je kunt elkaar online zien zonder bruikbare data te genereren. In Texture krijg je de kans dit uit te proberen.

Publieksactiviteiten

Thomas Renwart

Naast de tentoonstelling kun je ook deelnemen aan workshops, een panelgesprek bijwonen of zelf aan de slag gaan met enkele van de tentoongestelde installaties in de expo. Ook willen leren een (wand)tapijt tuften of meer te weten komen over hedendaagse digitaliteit, het kan allemaal op zaterdag. Sommige blijken reeds uitverkocht.  Andere zijn nog toegankelijk en zelfs gratis. Kijk hiervoor op de website van Texture.

Praktische info

Texture ligt in de Noordstraat 28 , te 8500 kortrijk, kijk op de website www.texturekortrijk.be of bel +32 (0)56.2774.70 , open van dinsdag tot en met zondag tussen 10u en 17 u. De tentoonstelling is gratis. Wie de permanente opstelling van het museum wil bezoeken koopt een ticket aan 6 euro. Er zijn kortingen.  De tentoonstelling loopt nog tot en met 13 november 20.22

 

Perscontact: Ann Vanrolleghem  Ann.vanrolleghem@kortrijk.be

Tekst en foto’s: Jempi Welkenhuyzen