Texture textiel museum
65726
post-template-default,single,single-post,postid-65726,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Texture textiel museum

Texture textiel museum

Texture Kortrijk en Kunstwerkt presenteren in Texture de ‘Viering van de Textiel’. De groepsexpo ‘Draad’ verzamelt verhalen van 30 kunstenaars, in een intrigerende mix van technieken, materialen en interpretaties.

Nog tot 18 februari 2024 onthult de tentoonstelling ‘Draad’ de veelzijdigheid van textiel. Dertig kunstenaars werden door een jury gekozen uit zeshonderd inzendingen om hun verhaal te vertellen. Elk werk kent een zgn. narratieve draad die je als toeschouwer uitnodigt om ermee in dialoog te gaan. Zo vormt ‘Draad’ een zoektocht naar identiteit en een visuele representatie van maatschappijkritische vraagstukken.

Curator Han De Corte en Ariane Heystraeten

Jurylid, curator en scenograaf Han Decorte: “ De tentoonstelling is een keuze uit 600 ingezonden werken. Criteria tot het weerhouden van werken gaan over het verhaal, nadien het visuele aspect – wat springt er nog in het oog – en wat verwondert ons. Dat betekent ook ‘Kill your Darlings’. Maar het levert wel een eclectische expositie op vol diversiteit. Denk aan tuft, fotowerk, drie dimensionele creaties, verlijmd fineer op katoen enz. We noemen het de viering van de creatieve vrijheid van textiel. Alle facetten komen hier samen en al lijkt het misschien wat willekeurig toch zit er meer achter. Denk aan politieke standpunten, diepe emoties, maar net zo goed textiel als huisgevoel.”

Keulse potten

De dertig geselecteerde kunstenaars zijn zowel professionelen, als jong afgestudeerden, mensen met galerij ervaring, tot echte amateurs. Ze komen uit ons land, Nederland en Columbia. De ontwerpers zijn zowel mannelijk als vrouwelijk, waarbij men duidelijke trends noteert dat textiel niet langer een exclusief domein is dat voorbehouden blijft voor vrouwen.

Praktisch

‘Draad’ is open tot en met zondag 18 februari, uitgezonderd op maandag, van 10 uur tot 17 uur. Er zijn ook publieksactiviteiten voorzien. Trek de stofjas aan en ga zelf creatief aan de slag. De kunstwerken geven inspiratie. Een realisatie van kunstenorganisatie De Veerman (Antwerpen) in samenwerking met kunstenares Helena Cnockaert. De ultieme weekend- en krokusvakantietip voor gezinnen met kinderen van 3 tot 12 jaar. Inbegrepen in het museumticket. Op 2 februari is het ‘Museumzondag’.

3-D

Elke eerste zondag van de maand is een bezoek aan Texture gratis en zorgt men voor een extraatje. Die dag kun je tussen 13 en 17 uur zelf creatief aan de slag in de tentoonstelling. Op woensdag 7 februari ten slotte is er de inspirerende avond ‘Kunstletters Live’, waarbij enkele kunstenaars uit de expo vertellen over hun werk (proces). En dit ter gelegenheid van de nieuwste editie van het magazine Kunstletters. Tickets boek je via de website van Kunstwerkt. Voor meer info: Texture, museum van vlas en textiel, Noordstraat 28, 8500 Kortrijk, tel: +32 (0)56.27.74.70 of via www.texturekortrijk.be  – tickets: gratis beneden 13 jaar, 8 euro individueel bezoek.

Perscontact: Ann Vanrolleghem via ann.vanrolleghem@kortrijk.be

Tekst en foto’s: Jempi Welkenhuyzen